Het cognitieve voordeel van bespelen van een muziekinstrument

Het leren van een muziekinstrument kan levenslange cognitieve voordelen opleveren

Maar studie kan oorzaak-en-gevolg niet overtuigend bewijzen.

The British Psychological Society Emma Young 12 september 2022

Muzikale training wordt al lang in verband gebracht met een beter algemeen cognitief functioneren. Studies die alles onderzoeken, van de cognitieve vaardigheden van volwassen muzikanten versus niet-muzikanten tot de effecten van instrumentlessen op de cognitie van kinderen, hebben het idee ondersteund.

Er zijn echter relatief weinig onderzoeken die hebben onderzocht of de voordelen blijvend zijn - als je als kind bijvoorbeeld pianolessen hebt, heeft dit dan invloed op je cognitieve vaardigheden op latere leeftijd? De resultaten van een nieuwe longitudinale studie, in Psychological Science, die dezelfde mensen testte in de leeftijd van 11 en 70, suggereren dat dit het geval is. De cognitieve voordelen van muzikale training lijken zelfs decennia later duidelijk te worden.

Judith A. Okely van de Universiteit van Edinburgh en haar team analyseerden gegevens van 366 deelnemers aan de Lothian Birth Cohort 1936-studie. Op de leeftijd van ongeveer 11 en ook 70 voltooiden deze mensen dezelfde test van algemeen cognitief vermogen. Voor de test moesten ze bijvoorbeeld cijfers decoderen, rekenen, woorden classificeren en ruimtelijke taken uitvoeren. Op 82-jarige leeftijd rapporteerden deze deelnemers over hun levenslange muzikale ervaring.

Het team keek naar de verschillen tussen de cognitieve testscores op 11 en 70. Gemiddeld was er een netto toename - de deelnemers deden het over het algemeen beter op de test op 70-jarige leeftijd, vergeleken met 11.

Van de 366 deelnemers meldden 117 ervaring met muziekinstrumenten. De meeste hadden een beginners- of gemiddeld niveau bereikt. Voor deze groep heeft het team ook gekeken naar het aantal jaren formele muzikale opleiding en het aantal jaren regelmatig oefenen (evenals uren per week oefenen in die jaren).

Okely en haar collega's ontdekten dat, zelfs als ze rekening hielden met andere factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten (sociaaleconomische status van kinderen en volwassenen, jaren van opleiding en ziektegeschiedenis), mensen die meer ervaring hadden met muziekinstrumenten, doorgaans grotere winsten boekten in algemene cognitieve vaardigheden. vermogen op 70-jarige leeftijd. "Deze bevindingen suggereren dat het spelen van een muziekinstrument wordt geassocieerd met cognitief voordeel op de lange termijn", schrijven de onderzoekers.

Een sterk punt van deze studie - in termen van algemene toepasbaarheid - is dat er werd gekeken naar een steekproef van de algemene bevolking, in plaats van naar professionele musici versus mensen zonder bijvoorbeeld muzikale ervaring. Sterker nog, de meeste deelnemers met muzikale ervaring gaven aan slechts één instrument te hebben bespeeld, in die jaren slechts twee tot vijf jaar formele lessen te hebben gehad, tot vijf jaar te hebben geoefend en twee tot drie uur per week te hebben geoefend, en alleen een beginnersniveau. Dus het niveau van de muzikale opleiding was niet zo hoog. Ook was de mediane leeftijd om te beginnen met het spelen van een muziekinstrument 10 en de mediane leeftijd om te stoppen was 18. En toch, meer dan 50 jaar later, vond het team bewijs van een aanhoudend cognitief voordeel.

Gezien het feit dat de meeste muzikale ervaringen van de deelnemers tijdens de kindertijd plaatsvonden, zou dit erop kunnen wijzen dat de belangrijkste positieve effecten op het cognitieve vermogen dan plaatsvinden. Maar, zoals het team opmerkt, er is ook gesuggereerd dat muzikale training zou kunnen bijdragen aan iemands 'cognitieve reserve' - hun buffer tegen achteruitgang van het cognitieve vermogen op oudere leeftijd. Misschien is muzikale training in de kindertijd dus een onmiddellijke extra stimulans voor cognitieve vaardigheden en beschermt het ook tegen latere achteruitgang.

De studie kan niet overtuigend aantonen dat muzikale training zelf het cognitieve voordeel heeft opgeleverd dat het team in deze groep vond (het is mogelijk dat een onderliggende factor zowel het leren bespelen van een instrument als grotere verbeteringen in cognitieve vaardigheden vergemakkelijkte). Maar gezien ander werk dat suggereert dat de multi-zintuiglijke uitdaging van muzikale training leidt tot bredere cognitieve voordelen, terwijl bepaalde andere activiteiten (zoals kunst- en dramatraining) dat niet doen, lijkt het op zijn minst aannemelijk. Ik zie het bijvoorbeeld als een extra reden om mijn kinderen te blijven aanmoedigen om regelmatig op hun instrumenten te oefenen.

John KistermannComment