Voorkom & herstel van een burn-out en kom nu in actie bij ervaren werkstress

Hoe om te gaan met werkstress — en daadwerkelijk te herstellen van een burn-out

Mindfulness, afstandelijkheid, zorgvuldig selecteren van vrijetijdsactiviteiten: hier zijn evidence-based strategieën om een gezonde balans tussen werk en privé te bereiken

Knowable magazine Chris Woolston 8 juli 2022

Er is werkstress en dan is er de verpletterende druk die paramedici doormaakten tijdens de eerste golf van de Covid-19-pandemie. De onzekerheid, de angst, de voortdurend veranderende protocollen, de tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen, de meerdere telefoontjes naar hetzelfde verpleeghuis - het was bijna teveel voor Kate Bergen uit Manahawkin, New Jersey.

"Het voelde alsof alles om ons heen dichterbij kwam", zegt Bergen. “Op een gegeven moment wist ik dat ik er niet meer tegen kon. Was ik op weg naar een meltdown? Zou ik op een dag gewoon van mijn baan weglopen? Ik kwam heel dicht bij dat punt.”

In plaats van te stoppen, vond Bergen een roeping. Op een dag in afwachting van de volgende noodoproep, nam ze een foto van zichzelf in haar volledige PBM. De afbeelding inspireerde haar om een ​​zelfportretposter te schilderen in de stijl van Rosie the Riveter, icoon uit de Tweede Wereldoorlog. Het bericht: "We hebben je nodig om thuis te blijven."

Het was de eerste in een reeks 'Rosie'-posters van vrouwelijke first responders, een lopend project dat Bergen heeft geholpen haar geest te kalmeren tijdens haar downtime. Uiteindelijk, zegt ze, hielpen de Rosies haar om de stress van haar werk te weerstaan ​​en lieten ze haar elke dag met nieuwe energie en focus op het werk verschijnen. "Ze hebben het voor mij mogelijk gemaakt om door te gaan."

Terwijl werknemers zoals Bergen reageren op noodoproepen en levens redden, doen velen van ons dingen zoals het beantwoorden van e-mails en het bewaren van bonnetjes van zakenreizen. Maar zelfs voor mensen met banen in kantoren, restaurants en fabrieken is het een kunst en een wetenschap om het meeste uit stilstand te halen, zegt Sabine Sonnentag, een psycholoog aan de universiteit van Mannheim in Duitsland. De juiste benadering van niet-werktijd kan burn-out helpen voorkomen, de gezondheid verbeteren en het leven in het algemeen leefbaarder maken. "Als een baan stressvol is, is herstel nodig", zegt Sonnentag, die een artikel schreef over de psychologie van downtime in het 2021-nummer van de Annual Review of Organizational Psychology and Organizational Behavior.

Werknemers overal voelen zich uitgeput, overweldigd en klaar voor het weekend. Tegen die achtergrond doen onderzoekers hun eigen werk om de potentiële voordelen van herstel en de beste manieren om te ontspannen beter te begrijpen. "Werkherstel is onderdeel geworden van de nationale discussie over welzijn", zegt Andrew Bennett, een sociaal wetenschapper aan de Old Dominion University in Norfolk, Virginia. "Er is een groeiend besef dat we ons niet zomaar dood kunnen werken."

In een tijd waarin veel mensen hun baan heroverwegen (als ze nog niet zijn gestopt), zouden ze ook buiten hun werk moeten nadenken over hun kwaliteit van leven, zegt Sonnentag. “Mensen moeten zich afvragen, hoeveel vrije tijd heb ik en hoeveel energie heb ik voor mijn vrije tijd? Hoe wil ik verder met mijn leven?”

Illustratie in de stijl van de iconische Rosie the Riveter-poster, van een paramedicus die een masker draagt, met haar rechterwijsvinger naar de kijker gericht. De tekst leest "You Can Do It!", "We hebben je nodig" en "We treden op wanneer anderen een stap terug doen." De medische caduceus staat ook op de poster.

Paramedicus Kate Bergen schilderde dit zelfportret, het eerste in haar serie "Rosie", om werkstress te bestrijden en tegelijkertijd een bericht over burn-out te verzenden.

CREDIT: KATE BERGEN



Een weekendparadox

We kunnen allemaal een kans gebruiken om de stekker uit het stopcontact te halen en tot rust te komen, maar hier zit het probleem: herstel van het werk is meestal het moeilijkst en ongrijpbaarst voor degenen die het het meest nodig hebben. "We noemen het de 'herstelparadox'", zegt Sonnentag. "De kans is groot dat wanneer een baan stressvol is, het moeilijk is om uitstekend te herstellen."

Die paradox werd onderstreept in een analyse uit 2021 waarin de resultaten van 198 afzonderlijke onderzoeken van werknemers op het werk en thuis werden gecombineerd. Werknemers met de mentaal en emotioneel meest uitputtende banen waren ook het minst geneigd om zich tijdens hun vrije tijd uitgerust en verjongd te voelen. Interessant is dat mensen met fysiek veeleisende banen - bouwvakkers, meubelverhuizers en dergelijke - veel minder moeite hadden om af te bouwen. De zekerste manier om je na uren beroerd te voelen, is blijkbaar door te hard na te denken op het werk.

Sonnentag was auteur van een studie uit 2018, gepubliceerd in Research in Organization Behavior, die hielp verklaren waarom het zo moeilijk is om aan de paradox te ontsnappen. Mensen die meer gestrest waren op het werk, hadden de neiging om minder te bewegen en slechter te slapen, een ideaal scenario om zich minder dan goed te voelen. Met andere woorden, stressvol werk kan de basisprincipes van een gezond leven verstoren.

Om werknemers te helpen uit die destructieve lus te breken, denken onderzoekers na over beide kanten van de werk-/levenscyclus. Zoals Sonnentag uitlegt, maken bepaalde taken, verplichtingen en werkplekculturen het bijzonder moeilijk om te ontspannen als het werk klaar is. Vooral tijdsdruk, het gevoel constant onder het vuur te liggen, is storend. Banen in de gezondheidszorg, waar die tijdsdruk vaak gepaard gaat met inzetten op leven en dood, zijn meestal bijzonder belastend. Werken met klanten kan ook vermoeiend zijn, zegt Sonnentag, deels omdat het veel focus en moeite kost om vrolijk en vriendelijk te handelen als je je diep van binnen niet altijd zo voelt, een taak die bekend staat als emotionele arbeid.

De eisen van het werk verschillen sterk van persoon tot persoon, en dat geldt ook voor de benaderingen van uitvaltijd. Herstel is zeer individueel en verschillende mensen zullen verschillende strategieën hebben. "We hebben geen enkel recept", zegt Bennett. Onderzoekers hebben benaderingen gegroepeerd in brede categorieën, waaronder 'ontspanning' en 'beheersing'. Ontspanning, een concept dat gemakkelijker te begrijpen is dan het is, omvat elke activiteit die lichaam en geest kalmeert, of het nu door een park loopt, een goed boek leest of een zombiejager-film kijkt op Netflix. (Opmerking: de latte)

Voorkom een nburn-out en kom in actie bij ervaren stress

Doe live of online mee aan de wetenschappelijk bewezen The Lab of Life training voor meer overzicht en energie. Download hier de specifieke brochures

The Lab of Life voor volwassenen

The Lab of Life voor studenten

The Lab of Life voor scholieren

The Lab of Life English version

The Lab of Life Deutsche version