Hoe je broers en zussen je gelukkiger kunnen maken

Relaties tussen broers en zussen hebben meer invloed op ons dan we waarschijnlijk beseffen - en we kunnen op elke leeftijd eraan werken om ze te verbeteren.
Good Science Center Jill Suttie 27 mei 2022


Toen ik jong was, (Jill Sutie) kon ik niet goed opschieten met mijn oudere zus. Hoewel ik naar haar opkeek en naar haar positieve aandacht verlangde, leek ze me niet in de buurt te willen hebben, vooral niet toen haar vrienden langskwamen.


Dat is raar om te onthouden, aangezien we momenteel heel dichtbij zijn - een zegen, vooral nu onze ouders er al lang niet meer zijn. Onze relatie is in de loop van mijn leven geëvolueerd tot iets heel anders dan hoe het begon, en heeft een diepgaande invloed op ons beiden uitgeoefend.

Is dat ongebruikelijk? Hoewel ouder-kindrelaties het leeuwendeel van de aandacht hebben gekregen in psychologisch onderzoek, beginnen onderzoekers de vele manieren te ontdekken waarop broers en zussen ons ook beïnvloeden - ten goede en ten kwade. Door aandacht te besteden aan de kwaliteit van onze relaties met broers en zussen, kunnen we onze eigen ontdekkingen doen over onszelf en onze families.

Waarom relaties tussen broers en zussen belangrijk zijn
Experts zeggen dat ongeveer 80% van de Amerikanen minstens één broer of zus heeft. Voor velen zijn dit de langstdurende relaties in hun leven, die veel verder gaan dan de ouder-kindrelatie.

"Ouders blijven niet je hele leven bij je, je romantische partners komen en gaan (en je ontmoet ze pas later in je leven), vrienden komen en gaan, maar broers en zussen zijn er altijd gedurende het hele leven", zegt onderzoeker Susan McHale van Penn State University, die relaties tussen broers en zussen bestudeert.

Vanwege die lange band, voegt ze eraan toe, zijn broers en zussen erg belangrijk voor onze persoonlijke groei en ons welzijn.

"Gedurende de hele levensduur hebben mensen die hechte relaties met broers en zussen hebben een betere mentale gezondheid, een betere psychologische gezondheid en betere sociale relaties, in het algemeen."

Onderzoek bevestigt dat als broers en zussen op jonge leeftijd vijandige of conflictueuze relaties hebben, dit hun risico op angst, depressieve symptomen en zelfs riskant of antisociaal gedrag later in de adolescentie kan vergroten. Aan de andere kant kunnen positieve relaties tussen broers en zussen beschermend werken, waarbij warme relaties tijdens de tienerjaren gekoppeld zijn aan betere sociale relaties.

Voor Laurie Kramer van de Northeastern University zijn broers en zussen zo belangrijk omdat die relaties oefengronden zijn voor andere relaties in het leven.

"We leren veel door contact te hebben met mensen met wie we veel tijd doorbrengen, zoals hoe te delen, voor een andere persoon te zorgen, rekening te houden met de behoeften van iemand anders", zegt ze. "Maar we leren ook omgaan met conflicten en andere sociaal-emotionele vaardigheden, die we kunnen toepassen op andere relaties."

Of onze broers en zussen nu warm en vriendelijk zijn of meer strijdlustig en pesten, broers en zussen houden elkaar nauwlettend in de gaten, voegt ze eraan toe en absorberen informatie "zoals sponzen" over hoe ze door de wereld moeten navigeren.

"Ze pikken dit allemaal op en creëren hun eigen identiteit, vaak als reactie op hoe ze hun broers en zussen zien - of, als ze niet hetzelfde willen zijn, als reactie daarop", zegt ze.

Wat belast de relatie?
De effecten van relaties tussen broers en zussen zijn afhankelijk van veel factoren. Als ouders bijvoorbeeld de ene broer of zus de voorkeur geven boven de andere, of als kinderen het gevoel hebben dat hun ouders hen niet eerlijk behandelen, vergroot dat over het algemeen de conflicten tussen broers en zussen en ontstaan ​​er later problemen.

"Als kinderen merken dat ouders onrechtvaardig zijn, zien we alle significante correlaties met slechte resultaten voor kinderen, zoals slechte relaties tussen broers en zussen, slechte ouder / kind-relaties en slechte beoordelingen van hun eigenwaarde", zegt Kramer.

Aan de andere kant kunnen broers en zussen de differentiële behandeling begrijpen, als er een goede verklaring voor is, zoals een broer of zus speciale behoeften heeft of een ouder kind later een avondklok heeft. Zelfs als vriendjespolitiek giftig is, zegt McHale, kunnen broers en zussen hun relatie helen door te erkennen dat het gebeurt en hoe oneerlijk het is.

"Ze kunnen elkaar beschermen, op voorwaarde dat ze allebei begrijpen wat er aan de hand is, het wordt erkend en het favoriete kind het minder begunstigde kind kan ondersteunen om het gedrag van de ouders goed te maken", zegt ze.

Ook echtelijke conflicten in een gezin kunnen minder warmte en meer conflicten tussen broers en zussen veroorzaken. Dat heeft misschien een rol gespeeld in mijn relatie met mijn eigen zus, aangezien het alcoholisme van mijn vader een bron van spanning was in de relatie van mijn ouders.

McHale zegt dat gender een rol kan spelen; over het algemeen zijn zus/zus-paren of zus/broer-paren meestal hechter. Dat kan zijn omdat meisjes en vrouwen worden gesocialiseerd om meer emotioneel expressief te zijn, wat gepaard gaat met minder conflicten. In de adolescentie kan het hebben van een broer of zus van het andere geslacht een voordeel zijn als je heteroseksueel bent.

"We hebben ontdekt dat kinderen met broers en zussen van een ander geslacht romantisch competenter zijn", zegt McHale. "Helaas hebben we niet genoeg transgender of niet-binaire kinderen in onze studies om te weten hoe deze dingen werken in een bredere gendercontext."

Hoewel verschillen in geslacht en leeftijd van invloed zijn op relaties tussen broers en zussen, zegt Kramer dat de meest voorspellende factor voor positieve relaties tussen broers en zussen is dat een oudere broer of zus leert goed te spelen met andere kinderen voordat hun broer of zus wordt geboren.

"Het komt echt neer op een reeks sociale en emotionele competenties", zegt ze. "Zelfs jonge kinderen kunnen veel van deze vaardigheden leren en ze later toepassen in hun relatie met hun broers en zussen."

Hoe relaties tussen broers en zussen kunnen veranderen naarmate we ouder worden

Het was moeilijk voor mij om conflicten te hebben met mijn zus toen we jong waren. Maar gelukkig verbeterde onze relatie toen we allebei het huis van onze ouders verlieten en een onafhankelijk leven hadden - een veel voorkomend verschijnsel, volgens onderzoek. Wanneer conflicterende broers en zussen de jonge volwassenheid ingaan, worden hun relaties vaak minder intens maar warmer dan toen ze jonger waren.

Naarmate volwassenen nog ouder worden, worden relaties tussen broers en zussen vaak nog minder beladen, waarbij midlife en oudere volwassenen hun broer/zusrelaties als warmer, minder conflicterend en minder ontsierd door ouderlijke vriendjespolitiek beoordelen dan jongere volwassenen. Later in het leven lijken zuster-zus-broers en zussen de nauwste relaties te hebben, de meeste tijd samen door te brengen en elkaar het meest te ondersteunen in vergelijking met andere broers en zussen.

Maar doen deze relaties er veel toe in het latere leven? McHale suggereert van wel.

"Gezien je gedeelde geschiedenis, begrijpen broers en zussen je zoals niemand anders dat echt kan", zegt ze. "Gezinsroutines, gezinsrituelen, herinneringen aan je familie, de manier waarop dingen in je gezin werken, de grapjes en privé-afspraken - dat heb je gewoon niet met andere mensen, zelfs niet met een langdurige echtgenoot."

Toch kunnen er op volwassen leeftijd conflicten ontstaan ​​tussen broers en zussen, zegt Kramer, vooral omdat het leven gecompliceerd wordt door werkverplichtingen, het opvoeden van gezinnen, ouderzorg of de dood van een ouder. Als oude familiale wonden (zoals waargenomen vriendjespolitiek) opnieuw worden bekeken, kan dit leiden tot slechtere relaties en meer depressie.

Hoewel het onderzoek naar broers en zussen zich uitbreidt, is veel ervan correlatief, wat betekent dat het onduidelijk is of slechte relaties tussen broers en zussen de oorzaak zijn van minder welzijn of omgekeerd. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat depressief zijn de relaties tussen broers en zussen verzuurt in plaats van andersom.

Toch lijken warmere relaties tussen broers en zussen bij oudere volwassenen eenzaamheid en depressie te voorkomen, en broers en zussen helpen elkaar vaak wanneer het moeilijk is. Dit suggereert dat ze belangrijk blijven en de moeite waard zijn om te koesteren.

Hoe de relaties tussen broers en zussen op elke leeftijd te verbeteren?

Het is waarschijnlijk het beste om vanaf het begin warme relaties tussen broers en zussen aan te moedigen. Maar sommige ouders kunnen weerstand bieden, omdat ze denken dat het normaal is dat broers en zussen conflicten hebben en dat ze het gewoon zelf zullen oplossen. McHale is het niet eens met die benadering.

"Je hoort dat vaak - dat het normaal is voor broers en zussen om te vechten. Maar het is niet natuurlijk', zegt ze. "In bepaalde culturen hebben broers en zussen rollen voorgeschreven, waarbij de oudere broer of oudste zus de verzorger is en vechten niet gebruikelijk, verwacht of getolereerd is", zegt ze.

Kramer denkt ook dat deze houding een vergissing is en zorgt voor broers en zussen voor mislukte relaties.

"We verwachten niet dat alles zeker positief zal zijn, maar ouders mogen ook niet verwachten dat broers en zussen veel ruzie maken", zegt ze. "Dat bereidt kinderen niet echt voor op een relatie met iemand die heel belangrijk zal zijn in hun leven."

Zij en Kramer zijn allebei van mening dat het helpen van broers en zussen om hun emoties te begrijpen en te beheersen, het leren van perspectief nemen en het vinden van betere manieren om samen te spelen de sleutel zijn voor het ontwikkelen van positieve relaties tussen broers en zussen. Daartoe heeft Kramer een online programma ontwikkeld met de naam Meer Plezier met Zusjes en Broers, dat ouders helpt hun vier- tot achtjarige kinderen te coachen hoe ze met elkaar om kunnen gaan en conflicten kunnen doorstaan ​​zonder gekwetste gevoelens.

McHale heeft ook een programma voor kinderen en hun ouders, Siblings Are Special, dat ongeveer hetzelfde doet. In gerandomiseerde onderzoeken, waaronder een met Latino-families, toonden zij en haar collega's aan dat het programma leidde tot een significante verbetering van relaties - en ook tot vermindering van de depressie van de ouders.

Dit is goed nieuws voor ouders. Maar hoe zit het met volwassen broers en zussen die op gespannen voet staan? Het kan moeilijk zijn als er onopgeloste conflicten uit de kindertijd zijn, zegt Kramer, hoewel hij erkent dat dit een lange weg naar genezing kan betekenen. Volwassen broers en zussen zullen ook veel van dezelfde vaardigheden moeten oefenen die jongere kinderen nodig hebben om met elkaar om te gaan.

"Begrijpen waarom je van streek bent, emoties uiten, het perspectief van een ander begrijpen, proberen een compromis te vinden of een manier om problemen op te lossen - dit zijn slechts fundamentele sociale vaardigheden", zegt McHale. "Ze zijn nuttig bij het bevorderen van betere relaties op elk moment in het leven."

Zijn die inspanningen de moeite waard? Kramer zegt ja. "Ik geloof echt dat we op elk moment kunnen werken aan het verbeteren van dergelijke relaties vanwege de onderliggende band tussen broers en zussen. Broers en zussen brengen misschien niet veel tijd samen door of hebben onenigheid. Ze hoeven niet voor altijd beste vrienden te zijn. Maar het is goed dat ze elkaar leuk genoeg vinden om elkaar een beetje te helpen/ondersteunen.

Foto met mijn tweelingszus afgelopen week restaurant Pirandello Winselerhof Landgraaf