Help een ander of jezelf door meer zelfcompassie te tonen bij verveling

Kan aardig zijn voor jezelf helpen om verveling te verminderen?
Een nieuwe studie constateert dat mensen die meer zelfcompassie hebben, zich minder vervelen en een groter gevoel van zin in het leven hebben.
Good Science Center Margad Bayarmagnai | 10 mei 2022



Voor studenten zoals ik is verveling een universele ervaring die het vaakst opvalt als we moeizaam lange artikelen voor school lezen. Voor jou is het misschien een dag zonder dringende boodschappen of verplichtingen, en niets om nutteloos de tijd mee door te brengen.

Om dit gevoel van verveling te verminderen, kunnen we proberen wat tijd te besteden aan onze hobby's, zoals schilderen of een muziekinstrument bespelen. Of we kunnen die tijd gebruiken om bij te praten met een oude vriend of een nieuw recept te volgen. Een nieuwe studie heeft echter een contra-intuïtieve weg ontdekt om verveling te voorkomen: meer zelfcompassie.

Onderzoekers onder leiding van Muireann K. O'Dea van de Universiteit van Limerick voerden drie onderzoeken uit waarin ze volwassenen en studenten ondervroegen over hun niveau van zelfcompassie, neiging tot verveling en zin in het leven. Zelfcompassie betekent aardig voor jezelf zijn, jezelf niet opdringen voor je fouten en fouten, en jezelf niet hard veroordelen als je het moeilijk hebt, maar erkennen dat iedereen wel eens worstelt.

Door alle drie de onderzoeken ontdekten ze dat mensen die meer zelfcompassie hebben, de neiging hebben om een ​​groter gevoel van zin in het leven te hebben en op hun beurt minder vatbaar zijn voor verveling. Ze ontdekten ook dat ze, zelfs in het dagelijkse leven van mensen, zich doorgaans minder vervelen op momenten dat ze meer zelfcompassie voelen.

"Mensen verlangen naar en doordrenken hun leven op veel manieren met betekenis, waarbij zelfcompassie een mogelijke weg is", schrijven de onderzoekers. "Zelfcompassie fungeert als een psychologische hulpbron tegen verveling [wat] bijdraagt ​​aan de literatuur die stelt dat zelfcompassie gunstig is voor het welzijn en voor het omgaan met psychologische bedreigingen voor het zelf."

Hoe zou zelfcompassie ons gevoel van zin in het leven kunnen vergroten? Dit is een correlationeel onderzoek, dus de onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen dat dit het geval is, maar er zijn redenen om dit aan te nemen. Door zelfcompassie te zijn, kunnen we onze behoefte aan eigenwaarde en verbondenheid bevredigen, omdat het een tegengif is tegen zelfkritiek en tegen het alleen voelen in ons lijden. En eigenwaarde en erbij horen zijn belangrijke bronnen van zingeving in het leven.

"Zelfcompassie moedigt ons aan om onze eigenwaarde op zich te nemen in plaats van deze te evalueren", legt O'Dea uit. “Bovendien omvat zelfcompassie het erkennen van individueel lijden als onderdeel van de algemene menselijke ervaring. Dit kan gevoelens van isolement verminderen, gevoelens van verbondenheid vergroten en sociale relaties bevorderen.”

Zelfcompassie zijn is moeilijk, vooral te midden van de stress van de pandemie, thuiswerken en het moderne leven in het algemeen. Maar het is iets dat in de loop van de tijd kan worden verbeterd met meditaties en oefeningen. Om te beginnen, zou je kunnen proberen jezelf een brief met compassie te schrijven, een pauze te nemen in zelfcompassie tijdens een moeilijk moment, of te proberen jezelf op dezelfde manier te behandelen als een vriend die door moeilijke tijden gaat.

Het proces van zelfcompassie naar jezelf toe is iets dat tijd en zorg vereist, zegt O'Dea, "consequent vriendelijkheid bieden aan onszelf, op een niet-oordelende manier tegen onszelf praten en onze worstelingen beschouwen als gewone menselijke ervaringen."

Verveling en zinloosheid zijn veelvoorkomende menselijke frustraties, dus we moeten ook niet te streng voor onszelf zijn als we ze voelen - en dat vriendelijke gebaar op zich kan ons zelfs helpen om ons beter te voelen.