YESSSSSS : nagenieten van wederkerigheid bij studenten minor toegepaste psychologie

Ik genoot ieder moment met studenten tijdens afgelopen blok minor toegepaste psychologie Hogeschool Utrecht. Vandaag de cijfers ingevoerd en trots op vele studenten over hun deelname, take home tentamen en resultaten toets.

What you give is what you get was vooral van toepassing

Studenten van groep 23 heb ben elkaar zo ondersteund en dat doen ze nog steeds voor alle andere vakken zoals ik dagelijks lees op de Whatsapp-groep

Ik krijg ook veel toffe feedback waarmee ik weer verder kan en waarbij ik ook moest denken aan een van de principes van Cialdini die in zijn boek “Influence” 6 overtuigingsprincipe beschrijft waarvan wederkerigheid een is.

Wederkerigheid is dus net als in mijn quote ‘een kwestie van geven en nemen’ . Jij geeft iets aan een andere persoon, waardoor deze persoon zich geneigd voelt om iets voor jou terug te doen of jou iets terug te geven. 

Marketeers maken hier vaak slim gebruik van door middel van ‘sampling’, het gratis weggeven van monsters of producten. De potentiële klant wil daarna bewust of onbewust iets terug doen voor het betreffende bedrijf en koopt het product. Voilà!

Wederkerigheid is één van de sterkste overtuigingprincipes. We verplichten namelijk onszelf tot de toekomstige vergoeding van gunsten, geschenken, uitnodigingen en dergelijke. Wanneer we deze principe generaliseren, mogen we zeggen dat we oogsten wat we zaaien.

Cialdini schrijft het sterke effect van deze regel toe aan het feit dat vrijwel iedereen heeft geleerd ons aan deze regel te houden – als je iets krijgt, doe je iets terug –  en doe je dat niet.. dan ondervang je de sociale sancties en spot. Denk hierbij aan de woorden profiteur, ondankbaar en egoïst die naar je worden toegeworpen.

Marcel Mauss, bekende socioloog, ontdekte dat er een verplichting is tot geven, ontvangen en het leveren van een tegenprestatie. Door ongevraagd iets te geven, voelt de ander zich verplicht om het te ontvangen en dus ook iets terug te geven. 

Thanks all of you & let’s make it work

YESSSSSSSSSSSSSSSS

John KistermannComment