Praat eens vaker met vreemden
Gesprekken met vreemden blijven veel langer leuk dan we verwachten
Research Digest Emma Young 1 februari 2022
Voor zo'n sociale soort zijn we verrassend slecht in het beoordelen van gesprekken. Nu kan er een nieuwe misvatting aan de lijst worden toegevoegd: zelfs nadat we een gesprek met een vreemde hebben aangeknoopt, onderschatten we hoeveel we ervan zullen blijven genieten. Er zijn potentieel belangrijke implicaties, wijzen Michael Kardas van de Northwestern University en collega's aan: als we per ongeluk langere gesprekken vermijden, kunnen we niet alleen de kans missen om contact te maken met iemand, maar zelfs een nieuwe vriend te krijgen.
In de Journal of Personality and Social Psychology, Interpersonal Relations and Group Processes rapporteert het team over vijf onderzoeken met in totaal meer dan 1.000 deelnemers en bijna 1.000 gesproken gesprekken, persoonlijk of via privévideoconferenties. In één onderzoek vroeg het team vreemden om een paar minuten face-to-face te chatten en hun beleving van het gesprek tot nu toe te beoordelen - en te voorspellen hoeveel ze zouden genieten van verdere gesprekken met hun partner. De onderzoekers ontdekten dat, hoewel de deelnemers genoten van het eerste gesprek, ze consequent onderschatten hoeveel ze het leuk zouden vinden om door te gaan met chatten, en hun daadwerkelijke plezier bleef vaak hoog in volgende gesprekken. Hun antwoorden op een vragenlijst suggereerden dat dit kwam omdat ze niet beseften over hoeveel ze eigenlijk moesten praten. Of, zoals de onderzoekers het uitdrukten: "Het gesprek bleef langer vol met materiaal dan de deelnemers hadden gedacht." Een andere studie toonde ook aan dat mensen verwachtten dat ze sneller moe zouden worden van het praten dan ze in werkelijkheid deden.
Het team vond wel een interventie die hielp. Deelnemers aan wie na vijf minuten chatten werd gevraagd om over enkele onderwerpen na te denken en deze op te schrijven voor verdere gesprekken, onderschatten minder vaak hun daadwerkelijke plezier van die sessies.
In de laatste studie ontdekte het team dat wanneer mensen de gespreksduur mochten kiezen waarvan ze dachten dat ze het leukst zouden vinden, ze het vaak bij het verkeerde eind hadden. Degenen die de gewenste duur niet konden volgen, maar de opdracht kregen om 25 minuten met hun partner te blijven praten, rapporteerden meer plezier dan degenen die voor hun eigen gekozen kortere duur hadden mogen gaan. De deelnemers was verteld dat als ze kozen voor een kortere chat, ze de rest van de 25 minuten in stilte zouden moeten zitten, zonder andere afleiding - iets wat uit andere onderzoeken is gebleken waar veel mensen een hekel aan hebben. Degenen die voor korte gesprekken kozen, beseften blijkbaar niet dat een verder gesprek eigenlijk beter zou zijn voor hun welzijn.
Soms moeten we in de echte wereld een keuze maken tussen praten met een vreemde en voor onszelf blijven. Het openbaar vervoer is hiervoor een voor de hand liggende setting. Zelden hebben we echter geen alternatieve bron van entertainment. Als degenen die hadden gezegd dat ze liever een kort gesprek hadden gehad na het chatten toegang hadden gekregen tot hun telefoon, hadden ze in het algemeen meer genoten van de 25 minuten dan degenen die moesten blijven praten.
Het is ook vermeldenswaard dat als het team persoonlijkheidsgegevens heeft verzameld, dit niet in dit artikel is vermeld. Misschien zijn extraverte mensen beter in het inschatten van hun waarschijnlijke plezier van een langer gesprek met een vreemde. Misschien houden introverte mensen minder van langere gesprekken. Uit eerder werk over conversatie is echter gebleken dat praten met vreemden niet alleen extraverte mensen, maar ook introverte mensen beter laat voelen, dus misschien is dit niet het geval. Alleen verder onderzoek zal het uitwijzen.
Maar voorlopig: "De huidige bevindingen markeren een van de eerste pogingen om het tijdsverloop van plezier in een gesprek uit te pakken", schrijft het team. En hoewel we geneigd zijn te denken dat gesprekken met vreemden snel saai zullen worden, als dit niet het geval is, zoals deze studies suggereren, zijn er onmiddellijk praktische lessen.
Toch hadden niet alle deelnemers die verwachtten steeds minder plezier te beleven aan een gesprek het bij het verkeerde eind. En uit eerder werk is gebleken dat gesprekken zelden eindigen wanneer we dat zouden willen. Dus als je denkt dat je deze nieuwe bevindingen ter harte zou kunnen nemen en jezelf in langere gesprekken met vreemden zou storten, maar je je zorgen maakt over hoe je er zo nodig uit kunt komen, houd dan misschien ook rekening met tips over hoe je een gesprek kort kunt houden