Werkt een burn-out echt anders bij vrouwen dan bij mannen?
Burn-out werkt bij mannen anders dan bij vrouwen
Psychologie Magazine februari 2022
Een paar maanden rust is voor mannen niet altijd de manier om uit een burn-out te komen. Dat komt doordat een burn-out om andere redenen ontstaat dan bij vrouwen. Psychotherapeut Carien Karsten beschrijft hoe zij erbovenop kunnen komen.
Hoogleraar godsdienstwetenschap Jonathan Malesic werkte aan een universiteit in Pennsylvania. Hij kreeg een burn-out doordat hij met moeite kon voldoen aan de eisen van zijn werk. De desinteresse van zijn studenten irriteerde hem, net als de opmerkingen van zijn collega’s. Een onbetaald verlof van drie maanden hielp Malesic er niet bovenop.
Hij was blij dat hij met zijn vrouw voor haar werk naar Texas kon verhuizen, nam ontslag en ging als freelanceschrijver aan de slag. Dat beviel hem goed. Toch bleef hij het gevoel houden dat hij mislukt was, als academicus, en als man – zijn vrouw verdiende een stuk meer, hij was kostwinner af. Waar komt dat gevoel vandaan en wat kun je hiertegen doen?
Hij schreef er het veelgeprezen boek The End of Burnout over. Daarin adviseert hij: ‘Laat je obsessie met werk los en ga leven.’ De wanhoop en uitputting die bij een burn-out horen, komen volgens hem vooral door het idee (dat vooral mannen hebben) dat werk alles is en dat je faalt als je geen kostwinner bent. ‘Neem afstand van die cultureel bepaalde waarden’, zegt hij nu, ‘en zoek naar nieuwe vormen van zelfontplooiing. Hecht meer belang aan deugden als loyaliteit, solidariteit en moed. Ook de moed om minder te verdienen dan je vrouw, een kind op te voeden en een baan op te zeggen.’
Andere reden dan vrouwen
Het traditionele kostwinner-ethos dupeert vooral mannen. Vrouwen raken om andere redenen in een burn-out, bijvoorbeeld omdat zij het idee hebben dat ze falen als het niet lukt om werk en privé goed te combineren. Dat speelt in coronatijd helemaal sterk: steeds heeft een aantal vrouwen het idee dat ze te weinig doen voor hun werk, en dat ze ook nog eens hun thuiszittende kinderen tekort doen.
Het betoog van Malesic doet mij denken aan een hoogopgeleid echtpaar van wie de vrouw veel meer verdient dan haar man. Dat vond de man geen probleem. Toch raakte hij in een burn-out, want hij wilde zich wel bewijzen in zijn nieuwe baan. Dat vond zijn vrouw weer minder leuk. Die zag liever dat hij meer tijd zou besteden aan hun pasgeboren baby. De man kon het idee niet loslaten dat hij toch ook en vooral succesvol moest zijn in zijn werk.
Ook voor deze man gold dat hij uiteindelijk uit zijn burn-out kwam door zich op andere waarden te richten, zoals gezondheid, gezin en spel. Leuke uitjes verzinnen voor het gezin, lekker sporten in de buitenlucht, kinderen helpen met huiswerk. Hij kreeg daar echt plezier in en dat hielp enorm om zijn energie terug te krijgen.
Mannen hoeven natuurlijk niet te wachten op een culturele omslag naar nieuwe idealen van mannelijkheid, ze kunnen ook voor hun eigen mindshift zorgen en hun rol als vader, partner en opvoeder meer body geven. Vrouwen hebben daar geen moeite mee, ook al verdwijnt daarmee hun ideaal van de kostwinner als rots in de branding.
Voorkom een burn-out en start bij ervaren stress met deze training
The Lab of Life voor volwassenen
The Lab of Life voor studenten
The Lab of Life voor scholieren