Work less live & work better

Een proefperiode van vier dagen bevestigt dat minder werken het welzijn en de productiviteit verhoogt

The Conversation 1 december 2022

Een groep bedrijven die een vierdaagse werkweek hebben uitgeprobeerd, hebben onlangs een hogere omzet gemeld, met minder werknemers die vrijaf namen of ontslag namen. Hoewel de effecten van een kortere werkweek op het welzijn van werknemers gemakkelijk te begrijpen zijn, zijn de positieve effecten op de bedrijfsinkomsten en productiviteit misschien meer een verrassing - maar onderzoek ondersteunt dit.

Deze firma's hebben deelgenomen aan een proef georganiseerd door de non-profitorganisatie 4 Day Week Global. De vierdaagse werkweekproef, waarbij 33 bedrijven en bijna 1.000 werknemers betrokken waren, zag geen loonverlies voor werknemers - organisaties betaalden 100% van hun salaris voor 80% van hun tijd. Maar werknemers beloofden ook om zich tijdens de kortere werkweek 100% van hun gebruikelijke inzet te geven.

En dit soort strategie werkt niet alleen voor negen-tot-vijf kantoorbanen. IJsland heeft tussen 2015 en 2019 werktijdverkorting uitgeprobeerd in een regeling waarbij ziekenhuizen, scholen en maatschappelijk werkers betrokken waren. Het land beschouwde het als een "overweldigend succes" en werktijdverkorting - zonder loonsverlaging - is sindsdien ingevoerd bij 86% van de IJslandse beroepsbevolking.

Door de geschiedenis heen hebben onze werkpatronen zich aangepast aan de uitdagingen van de dag: of dat nu meer tijd is om te zwoegen aan een industrieel weefgetouw, of een boer die zijn uren verschuift om productiviteit te verhogen tijdens de afnemende daglichturen. Maar nu, bijna een eeuw nadat Henry Ford het tweedaagse "weekend" in zijn fabrieken introduceerde, zitten veel landen nog steeds vast aan een 40-urige werkweek verdeeld over vijf dagen werk, ongeacht de branche. Deze manier van werken staat steeds meer op gespannen voet met onze levensstijl van de 21e eeuw.
The Conversation biedt eerlijke, op feiten gebaseerde berichtgeving. We hebben je hulp nodig

De nieuwste bevindingen van de 4-Day Week Global-pilot zijn in lijn met lopend onderzoek naar werkpatronen die laten zien dat minder uren de mentale gezondheid en productiviteit van werknemers stimuleren. Het brengt ook andere voordelen met zich mee, zoals het verminderen van emissies door woon-werkverkeer te verminderen en het biedt de basis voor het evalueren van ons leven in meer dan alleen geldelijke termen.
Betere geestelijke gezondheid

Ondanks de sterke economische groei sinds de jaren zeventig is er zeer weinig vooruitgang geboekt bij het vrijmaken van tijd voor werknemers. Erger nog, in sommige gevallen is de trend omgekeerd: Amerikanen werken nu bijvoorbeeld meer uren dan in 2000.

Dat begint zijn tol te eisen van het welzijn en de geestelijke gezondheid van werknemers. Er is niet veel voor nodig om te beseffen dat door de afgelopen eeuw vele malen productiever te zijn geworden (niet in de laatste plaats dankzij technologie), er van ons menselijk brein wordt gevraagd om tijdens een vijfdaagse werkweek veel meer te verwerken dan in het verleden . Dit heeft geleid tot een enorme toename van stress, angst en burn-out.

Dit treft de nationale gezondheidsdiensten en gezinnen bijzonder hard. Maar werkgevers dragen ook de kosten: accountantskantoor Deloitte schatte dat de jaarlijkse kosten voor werkgevers van psychische problemen alleen al in het VK £ 45 miljard bedragen. Dit is meestal te wijten aan absenteïsme, of erger nog "presenteïsme" - waarbij een persoon fysiek aanwezig is op het werk maar niet betrokken is omdat hij zich ziek voelt.

Het Britse Office for National Statistics schat dat er in 2021-2022 in het VK 17 miljoen arbeidsdagen verloren zijn gegaan door stress, depressie of angst. En dezelfde trends doen zich voor in de meeste andere rijke landen.
Toegenomen productiviteit

Natuurlijk zouden bedrijfsleiders kunnen denken: "Als mijn werknemers 20% minder tijd werken, zal de output toch ook dalen?"

Maar verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dit niet het geval is. In feite zijn landen met de minste werkuren vaak het meest productief op uurbasis. Deze landen, zoals Denemarken, Noorwegen en Nederland, zijn ook het gelukkigst. Ze werken allemaal gemiddeld minder dan 1.400 uur per jaar, vergeleken met het gemiddelde in de VS en het VK van ongeveer 1.800 uur.

Mijn eigen onderzoek, in samenwerking met British Telecom, helpt verklaren waarom minder uren werken niet noodzakelijkerwijs hetzelfde verlies aan output betekent. We konden het positieve effect aantonen van een beter gevoel tijdens de week op de wekelijkse productiviteit. We vonden aanwijzingen voor meer verkopen en meer telefoontjes per uur wanneer werknemers tevreden waren.

Op basis van ons onderzoek zijn we van mening dat de veranderingen in de balans tussen werk en privéleven en verbeteringen in het welzijn die voortkomen uit de proefprojecten van 4 dagen per week, kunnen leiden tot een productiviteitsstijging van ongeveer 10%.

Natuurlijk zal een stijging van 10% in individuele productiviteit niet meteen goedmaken dat werknemers een dag minder werken. Maar deze productiviteitswinst zou de kosten van een overgang naar een kortere werkweek verlagen. Er is dus misschien nog steeds behoefte aan investeringen en subsidies van zowel de overheid als het bedrijfsleven om deze verandering te ondersteunen, maar mensen en de planeet hebben er veel bij te winnen.

Emissies verminderen

Het is ook belangrijk om meer holistisch na te denken over de voordelen van de vierdaagse werkweek die verder gaat dan productiviteit en welzijn. Een kortere week zou zelfs de CO2-voetafdruk van het VK kunnen verkleinen door het woon-werkverkeer te verminderen - ervan uitgaande dat de meeste mensen niet of aanzienlijk minder zullen reizen op hun vrije dag. Een vierdaagse werkweek zou ook een positief effect kunnen hebben op gendergelijkheid, aangezien de pilots suggereren dat vrouwen de grootste toename in welzijn rapporteren.

Lees meer: Voorbij het bbp: het veranderen van de manier waarop we vooruitgang meten is de sleutel tot het aanpakken van een wereld in crisis – drie vooraanstaande experts

Het vierdaagse weekdebat krabt ook aan de oppervlakte van een voortdurende discussie onder economen. Het bbp wordt al lang gebruikt als de ultieme maatstaf voor de vooruitgang van een land, vaak met als effect dat beleidsmakers koste wat het kost groei najagen. Maar een land is veel meer dan het bruto binnenlands product.

Het zien van de succesvolle resultaten van pogingen om een vierdaagse werkweek in te voeren, zou zakelijke en beleidsleiders kunnen overtuigen om een deel van de winst in het bbp te herverdelen in termen van ons kostbaarste goed: onze tijd. Nu zou dat als echte vooruitgang kunnen worden beschouwd.

John KistermannComment