Via deze wijze werkt uiten van dankbaarheid het meest effectief voor jezelf & de ander

Wat is de beste manier om een ​​bedankje te bezorgen?

Nieuw onderzoek vergelijkt de voordelen van het uiten van dankbaarheid via tekst, video en face-to-face.
Good Science Center 20 SEPTEMBER 2021


Ook al denken we misschien dat het belangrijk is om dank je wel te zeggen, soms is het uiten van dankbaarheid makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan zijn dat we vastlopen in de details van wat we moeten zeggen of de beste manier om de boodschap over te brengen. Of we voelen ons misschien beschaamd omdat we niet eerder dankbaarheid hebben geuit. We kunnen ons zelfs schuldig of schuldig voelen als de persoon die we bedanken ons herhaaldelijk vriendelijkheid heeft getoond die we nog niet hebben kunnen terugbetalen.


Als gevolg hiervan blijft onze dankbaarheid vaak onuitgesproken.

Volgens nieuw onderzoek is het echter mogelijk dat we onze dank ingewikkelder maken dan nodig is. In een artikel dat eerder dit jaar in The Journal of Positive Psychology werd gepubliceerd, vergeleken onderzoekers de effecten van het persoonlijk uiten van dank, via een videogesprek en via tekst. En hoewel mensen over het algemeen verwachten dat een persoonlijk bedankje de meeste impact heeft, was wat er in werkelijkheid gebeurde heel anders: een bedankje per sms sturen was bijna net zo impactvol als het persoonlijk afleveren van het bericht. Bovendien kan sms'en bijzonder geschikt zijn voor situaties waarin we ons ongemakkelijk of beschaamd voelen over het uiten van onze waardering.

In één onderzoek namen 219 studenten uit de Verenigde Staten en Taiwan deel aan een dankbaarheidsactiviteit waarin ze gedurende een periode van twee weken schreven over drie dingen waarvoor ze dankbaar waren. Na het schrijven werd de studenten gevraagd om de betrokkene ook daadwerkelijk te bedanken. Sommigen maakten persoonlijk contact met de ontvanger van de dankbaarheid, anderen via een videogesprek en anderen via sms (een vierde groep mensen schreef over beroemdheden en sprak geen dank uit). Aan het begin en het einde van de twee weken vulden de deelnemers enquêtes in om hun gevoelens van welzijn, relaties met anderen, depressie, eenzaamheid en geluk te meten.

De onderzoekers ontdekten dat mensen die dankbaarheid uitten hun welzijn verhoogden, met slechts enkele verschillen voor de verschillende methoden van dankbaarheidsuitdrukking. Over het algemeen waren videogesprekken net zo nuttig als een persoonlijke ontmoeting. Sms'en was iets minder effectief dan videobellen: mensen voelden zich er niet meer verbonden en gelukkiger door, terwijl videobellen dat wel deed. Deelnemers die hun dank via sms stuurden, ondervonden echter nog steeds voordelen: sms'en verhoogde hun welzijn en verminderde hun eenzaamheid in vergelijking met de mensen die over beroemdheden schreven.

Interessant genoeg druist dit in tegen wat mensen over het algemeen verwachten van dankbaarheid: dat het beter is om iemand persoonlijk te bedanken. Toen de onderzoekers een aparte groep mensen vroegen om te raden hoe ze zich zouden voelen als ze dankbaarheid uitten in verschillende scenario's, dachten mensen dat het persoonlijk bedanken van iemand de meest zinvolle ervaring zou zijn, zowel voor de persoon die bedankt als voor de persoon die wordt bedankt.

Persoonlijk bedanken kan in sommige gevallen zelfs een klein nadeel hebben. In een ander onderzoek vroegen de onderzoekers 165 studenten uit Taiwan en de Verenigde Staten zich te herinneren hoe ze zich hadden gevoeld toen ze eerder iemand anders hadden bedankt. Sommige mensen werd gevraagd zich een moment te herinneren waarop ze hun waardering persoonlijk hadden uitgesproken, terwijl anderen melding maakten van een moment waarop ze iemand via sms hadden bedankt. De onderzoekers ontdekten dat de manier waarop mensen hun dankbaarheid uitten, geen invloed had op hoe gelukkig ze zich voelden, of hoe betekenisvol de ervaring voor hen was, en evenmin hoe gelukkig ze dachten dat de ontvanger zich voelde. Mensen meldden echter dat het iets gênanter was om iemand persoonlijk te bedanken (in tegenstelling tot via sms).

We weten uit eerder onderzoek dat het daadwerkelijk uiten van onze dank aan anderen - in plaats van alleen maar kennis te nemen van waar we dankbaar voor zijn - extra voordelen heeft. In één onderzoek rapporteerden mensen in een dankbaarheidsprogramma van drie weken bijvoorbeeld lagere niveaus van depressie en een grotere afname van negatieve emoties als hen was gevraagd om hun dankbaarheid jegens anderen te uiten. Dus zelfs als we elkaar niet persoonlijk kunnen ontmoeten, kan het bedanken van een vriend in een snel telefoontje of sms een manier zijn om gevoelens van isolatie te verminderen. Dit alles is goed nieuws voor degenen onder ons die het afgelopen jaar via Zoom hebben gecommuniceerd.

Dat gezegd hebbende, betekent dit niet dat we alleen moeten vertrouwen op sms'en om verbinding te maken. Sommige onderzoeken uit het verleden hebben aangetoond dat telefoon- en videogesprekken voordelen kunnen hebben die sms'en niet hebben, misschien omdat een breder scala aan emoties via spraak kan worden gecommuniceerd. Bovendien wijst Sen-chi Yu, professor aan de National Taichung University of Education en co-auteur van het nieuwe artikel, erop dat face-to-face communicatie gunstiger kan zijn voor degenen die meer extravert zijn.

Over het algemeen is de boodschap echter dat we ons geen zorgen moeten maken over het vinden van de "juiste" manier om onze dankbaarheid te uiten. In feite kunt u vandaag waarschijnlijk beter een snel bedankje sturen dan te wachten op een gelegenheid om een persoonlijk bezoek te plannen. Je kunt moed putten uit het feit dat veel van de voordelen van dankbaarheid kunnen worden bereikt, ongeacht hoe je de boodschap verzendt.

John KistermannComment