Gratis oefening om blijvend geluk aan te leren

In het kader van zomervakantie 2024 veel zonnig, happy, positief, vakantienieuws van Human Power Now Nieuws 2018-2024

Human Power Now Flashback Nieuws 22 juli 2022

Oefening “Geef 1 week iets op “
Een oefening/truc om jezelf blijvend geluk te brengen en te ontdekken hoe goed je het hebt.

Doe je mee om 1 week iets niet te doen of te laten staan om te ontdekken hoe je het mist en hoe dankbaar je ervoor mag zijn als je het weer kan ervaren?

Ik moest aan deze oefening van Greater Good Science Center juli 2021 denken toen ik na maanden weer eens een “spaghetti ijs” at op een terras in Aken terwijl ik genoot van het boek The Gratitude Project van o.a. mijn leermeester Dacher Keltner.


De Oefening
Gedurende een week. Kijk of je elke maand een week een andere “pleasure” kunt opgeven.

Hoe je dat doet

1 Kies iets dat je regelmatig doet en waar je onbeperkt of bijna onbeperkt toegang toe hebt. Een goede keuze kan een bepaald voedsel of drankje zijn dat u lekker vindt, zoals chocolade of bier.


2 Sta jezelf op de eerste dag toe om te genieten zoals je normaal zou doen aan deze activiteit. Geniet van een chocoladereep . Schenk jezelf een glas wijn in. Blijf een hele tijd languit tv kijken.


3 Onthoud jezelf vanaf dag 2 gedurende een week lang om te genieten van je gekozen “pleasure”. Als je chocolade opgeeft, onthoud je dan van alle voedingsmiddelen die het bevatten; als je tv opgeeft, probeer dan niet eens een video op je telefoon te bekijken.


4 Aan het einde van de week kun je jezelf weer verwennen. Let daarbij op hoe je je voelt. Merkt je bepaalde lichamelijke sensaties (bijv. de smaak en textuur van de chocolade) meer op dan normaal? Hoe leuk is de ervaring? In wat voor stemming ben je?


5 Probeer hetzelfde proces de volgende maand met een andere “pleasure” te doorlopen. En probeer tussen deze weken van onthouding je aandacht te richten op de geneugten waar je elke dag van geniet. Wat zijn de activiteiten of ervaringen die je echt leuk vindt om te doen? Wat vind je leuk aan hen - hoe voelen ze je? Hoe denk je dat je je zou voelen als je nooit meer van deze activiteit zou kunnen genieten?

Waarom je deze oefening moeten uitproberen
Onderzoek wijst uit dat een van de grootste uitdagingen voor blijvend geluk ons ​​grote aanpassingsvermogen is: we hebben de neiging om te wennen aan de dingen die ons plezier in het leven geven, en het duurt niet lang of hun positieve effecten verdwijnen. We genieten er niet meer van zoals we dat vroeger deden.

Onderzoek heeft echter een manier gevonden om deze kleine genoegens in de loop van de tijd in stand te houden: door ze tijdelijk op te geven. Dat kan ertoe leiden dat we meer van die activiteit genieten en ervan genieten als we ze weer hervatten - en het vermogen om te genieten van de kleine genoegens in het leven is een sleutel tot geluk. Deze oefening leidt je door het proces van het een week lang onthouden van een plezierige activiteit als een manier om je waardering ervoor te vergroten. Na verloop van tijd is het doel niet alleen om meer plezier te beleven aan deze activiteit, maar ook om te herkennen hoe we veel genoegens als vanzelfsprekend beschouwen en om te proberen er meer van te genieten.

Waarom het werkt

Een van de grootste vijanden van geluk is 'hedonistische aanpassing', wat de neiging is van mensen om te wennen aan plezierige dingen en ze daarom minder te waarderen. Het tijdelijk opgeven van plezierige activiteiten gaat hedonistische aanpassing tegen en kan zo het plezier dat uit die activiteiten wordt gehaald, vergroten.

Iets opgeven en er later op terugkomen, kan anticipatie opbouwen en de ervaring nieuwer en opwindender maken. Het kan er ook voor zorgen dat mensen zich eerder concentreren op en genieten van de plezierige aspecten van de ervaring in plaats van toe te geven aan afleiding. We nemen vaak aan dat meer beter is - dat de grootste genoegens moeten komen van overvloed en toegeeflijkheid - maar onderzoek suggereert dat een zekere mate van schaarste en terughoudendheid meer bevorderlijk is voor geluk.

Bewijs dat het werkt
Quoidbach, J., & Dunn., E. W. (2013). Give it up: A strategy for combating hedonic adaptation. Social Psychological and Personality Science, 5, 511-516.

Mensen die de instructie kregen om een ​​week geen chocolade te eten, genoten er significant meer van en ervoeren een positievere stemming als ze het aan het eind van de week weer aten, vergeleken met mensen die er die week extra van aten of geen speciale instructies kregen en gewoon hun normale hoeveelheid verbruikt.

Doe je mee?

Deel via deze website of via info@humanpowernow.com je persoonlijke ervaringen


gratitude 26 juli 2021.jpg