Als je kids meer wilt leren dan "Doornroosje" : over oneerlijkheid in de wereld

“Moeten jongens en meisjes dezelfde kansen krijgen” is een van de vragen van het gratis Kletsspel dat ik vandaag ontving. Wat een tof initiatief van VSO om dit aan leerlingen, scholen en ouders/opvoeders gratis aan te bieden. En dat op 4 mei en de dag dat RTL Nieuws bericht over klachten Doornroosje in kader #MeToo. Zie onderaan ook nieuwsbericht 2017 over Doornroosje en sexueel misbruik.

En lees vooral meer over het gratis klesspel: changemakers

Vraag het gratis kletsspel aan!

Dit spel doet precies wat de naam belooft: het helpt je op een leuke manier in gesprek te komen met je kind. Met het kletsspel van VSO leer je elkaar beter kennen. Het helpt kinderen ook om zich bewust te worden van een belangrijk onderwerp: de oneerlijkheid in de wereld.

Link aanvraag spel als het weer voorradig is of de quiz https://actie.vso.nl/kaartspel/

Over VSO

VSO ondersteunt changemakers wereldwijd. Zij zijn de mensen die zich verzetten tegen onrecht. Die verandering willen. Die in actie komen en opstaan tegen misstanden. Zij zijn het, die dorp voor dorp de wereld rechtvaardiger maken. VSO traint en ondersteunt deze changemakers.

Sneeuwwitje wakker kussen ouderwets: 'Dit heeft niets te maken met ware liefde'

RTL Nieuws 4 mei 2021

De beroemde kus

Sneeuwwitje weer tot leven kussen. Dat kan echt niet meer, want Sneeuwwitje lag immers in een coma en kon dus geen toestemming geven voor de kus.

Dit zeggen twee recensenten van SFgate, een uitgave van een van grootste kranten van de Amerikaanse westkust, de San Francisco Chronicle. De kritiek werd geuit in een recensie over een nieuwe Disney attractie. Met jawel, in de hoofdrol: Sneeuwwitje.

De attractie is een zogeheten darkride. Vergelijkbaar met de voor Nederlanders bekende attractie Fata Morgana. Tijdens de rit wordt je in een karretje langs allerlei scenes gereden. Aan het eind van de attractie wordt de scène dat de prins Sneeuwwitje wakker kust nagespeeld.

Lees ook: Dwergen protesteren tegen grote acteurs in Sneeuwwitje

Niet meer van deze tijd, vinden de recensenten. Zij vinden dat deze scène een verkeerd beeld van de wereld leert aan kinderen. "Elkaar kussen zonder dat beide partijen hebben aangegeven dat te willen, heeft niets te maken met de 'ware liefde' waardoor Sneeuwwitje weer wakker wordt. Het geeft een ouderwets beeld van wat een man mag doen met een vrouw", zeggen zij.

Het is niet de eerste keer dat er kritiek klinkt als het gaat om deze scène. Zo sprak in 2018 Kazue Mua, een professor aan de Osake Universiteit in Japan, er al schande van. Zij vond dat de scène seksueel geweld promoot.

Andere attracties

Ook op andere attracties en Disneyverhalen klonk eerder kritiek. De attractie 'Jungle Cruise' (waar deze zomer ook een film van verschijnt) werd aangepast omdat er te veel negatieve beelden van zwarte mensen werden getoond. En ook de attractie 'Splash Mountain' wordt op dit moment aangepast omdat er teveel racistische scènes in zouden voorkomen.

Wat Disney vindt van de nieuwe kritiek is niet bekend. Wel is de attractie van Sneeuwwitje onlangs nog aangepast omdat kinderen de oude versie te eng vonden.

RTL Nieuws

hpn kletsspel.jpg

Britse moeder beschuldigt prins Doornroosje van seksueel misbruik: 'Sprookje niet meer voorlezen'

RTL Nieuws 23 november 2017

De kus in Doornroosje.

Maakt de prins in Doornroosje zich schuldig aan seksueel misbruik? Een Britse moeder wil dat het sprookje niet meer wordt voorgelezen op de school van haar zoontje. Doornroosje geeft volgens haar geen toestemming voor de kus.

De prins in het sprookje geeft Doornroosje een kus, waarmee ze ontwaakt uit haar slaap. Alleen een kus van haar echte grote liefde kan de vloek opheffen. Een mooi verhaal dus, over ware liefde, toch? Moeder Sarah Hall (40) uit Northumberland Park vindt van niet. Ze eist dat de school van haar zoontje het boek van de leeslijst schrapt. Is dit een bizarre wending in de #MeToo-discussie? 

'Sprookje niet besmetten met #MeToo'

Opvoedkundige Marina van der Wal vindt dit geen goede ontwikkeling. "Het mooie van de #MeToo-discussie is dat we onze kinderen handvatten kunnen geven hoe ze weerbaar kunnen worden."

Alleen gaat het volgens Van der Wal nog weleens mis als er heel veel persoonlijke en pijnlijke frustratie van volwassen door die discussie gaan sijpelen. "Voor kinderen maken we het dan heel ondoorzichtig, daar is dit een goed voorbeeld. Doornoosje gaat uiteindelijk over ware liefde, moeite willen doen voor je grote liefde, je liefde willen redden: alles wat met liefde en toewijding te maken heeft. Dat wordt nu besmet met de #MeToo-discussie. Dat is niet goed." 

Een kus op de mond is voor kinderen niet seksueel. "In dit geval wordt volwassen seksualiteit geprojecteerd op kinderen, maar een kus is voor kinderen niet het begin van seks." Doornroosje verbieden heeft wat Van der Wal betreft geen zin. "De #metoodiscussie geeft kinderen mee dat hun lijf van hun is en dat nee zeggen mag. Dat is echt geweldig, laten we dat niet bezoedelen en volwassen problemen, die echt heel erg zijn, bij de volwassen discussie laten."

Verkeerde boodschap

Waarschijnlijk kan Sarah Hall zich niet vinden in de woorden van Van der Wal. Volgens haar leert het verhaal van Doornroosje kinderen dat het acceptabel is om vrouwen te kussen terwijl ze slapen. "Is dit wel van deze tijd? En is het wel gepast?", vraagt ze zich af. Door de #MeToo-discussie ging ze nadenken over de boodschap die kinderen krijgen, waarop ze zelf vond dat het gedrag van de prins in Doornroosje onacceptabel is. 

Hall plaatste haar verhaal op Twitter en kreeg meteen ladingen kritiek over zich heen. "Dit gaat nergens meer over. Ik heb nog nooit Doornroosje gekeken en gedacht dat het verhaal de verkeerde boodschap over seksueel gedrag gaf", stuurt iemand bijvoorbeeld. 

Tell you what, while we are still seeing narratives like this in school, we are never going to change ingrained attitudes to sexual behaviour #MeToo #consent #mysonissix pic.twitter.com/3g4gyjifi9

— Sarah Hall (@Hallmeister) 19 november 2017