Long live black women
Ik kom op voor de rechten voor iedere vrouw en vandaag vooral voor iedere vrouw die extra gediscrimineerd wordt op haar huidskleur.
Wat triest wat Meghan Markle overkwam; Wat als ze een man zou zijn geweest
John is boos en vraagt voor meer respect en daadwerkelijke empathie
Ik roep alle mannen op om eenieder aan te spreken op vrouwonwaardig gedrag
p.s. ook vrouwen aanspreken die het fout doen
Meghan Markle spreekt van racisme in Brits koningshuis: 'Huidskleur zoontje was zorg'
NOS nieuws 8maart 2021
Leden van het Britse koningshuis hadden zorgen over hoe donker de huidskleur zou zijn van Archie Mountbatten-Windsor, het zoontje van de Britse prins Harry en Meghan Markle. In een langverwacht interview met Oprah Winfrey zegt Markle dat het onderwerp ter sprake kwam toen er gesproken werd of Archie de titel prins zou krijgen.
"Tijdens mijn zwangerschap werd erover gesproken dat hij geen beveiliging zou krijgen en geen titel en er waren zorgen en gesprekken over hoe donker zijn huid zou zijn bij geboorte", zei Markle.
Ze vulde aan dat de gesprekken niet met haar werden gevoerd maar met haar man Harry. Door Oprah gevraagd of "het een probleem zou zijn als het kindje te donker zou zijn", antwoordde ze: "ik heb er niet over kunnen doorvragen, maar die aanname lijkt me juist."
Tijdens mijn zwangerschap maakten leden van de koninklijke familie zich zorgen over de huidkleur van ons nog ongeboren kind, vertelt Markle:
0:38
'Het koningshuis maakte zich zorgen over de kleur van ons kind'
Markle wilde ondanks aandringen van Oprah niet benoemen om welke leden van het koningshuis het ging. "Dat zou zeer beschadigend zijn." Ook Harry zweeg over het gesprek met het ongenoemde familielid. "Dat gesprek ga ik niet delen. Het was ongemakkelijk, het raakte me."
Volgens Markle probeerde de Britse koninklijke familie haar het zwijgen op te leggen. "Pas toen we eenmaal getrouwd waren en de relatie begon te verslechteren, begreep ik dat ik niet alleen niet in bescherming werd genomen, maar dat er werd gelogen om andere leden van de familie te beschermen. Maar ze waren niet bereid om de waarheid te zeggen om mij en mijn man in bescherming te nemen."
Ze voelde zich zo slecht door de situatie dat ze zich zorgen begon te maken over haar geestelijke gezondheid. Ook daarbij hoefde ze naar eigen zeggen niet op hulp te rekenen. Op vraag van Oprah of ze overwoog zichzelf iets aan te doen, antwoordde ze: "Ja, ik had suïcidale gedachtes."
In het interview zegt Markle: "Ik wilde niet meer leven":
0:57
'Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik zelfmoordgedachten'
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.
Markle trouwde in 2018 met prins Harry. Ze was naïef in haar begintijd in het Britse koningshuis, zegt ze. "Ik wist niet helemaal wat mijn taak was. Ik had op geen enkele manier kunnen vermoeden hoe de dagelijkse bezigheden eruit zouden zien."
Ze voelde zich naar eigen zeggen wel verwelkomd door koningin Elizabeth. "Ik genoot altijd van haar gezelschap. Ze was altijd heel warm en uitnodigend."
Relatie met de pers
Ook haar relatie met de Britse pers verslechterde snel. Volgens Markle was het verhaal dat ze Kate Middleton, de vrouw van prins William, aan het huilen had gemaakt een keerpunt. Dat verhaal werd in 2018 door de tabloids naar buiten gebracht, enkele maanden na het huwelijk. Er zou een ruzie zijn ontstaan over het jurkje dat Kates dochter zou dragen tijdens de bruiloft.
Markle stelt in het interview dat het juist andersom was: Kate maakte haar aan het huilen na een meningsverschil. "Ik had graag gezien dat Kate het verhaal had gecorrigeerd."
"Wat de afgelopen jaren erg moeilijk is geweest, is dat de perceptie en de realiteit twee totaal verschillende dingen zijn", aldus de hertogin van Sussex. "En je wordt beoordeeld op de perceptie, terwijl je in een andere realiteit leeft."
'Prins Charles nam telefoon niet meer op'
Prins Harry voegde zich later bij het gesprek. Ook hij stelde dat er geen enkele hulp kwam vanuit de koninklijke familie, terwijl hij en zijn vrouw daar wel om hadden gevraagd. "Geen enkel familielid heeft ooit iets gezegd over de racistische artikelen over Meghan, dat doet pijn." Zijn vader, prins Charles, nam volgens hem op een gegeven moment zelfs de telefoon niet meer op. "We zijn vertrokken vanwege een gebrek aan steun en begrip", verklaarde hij hun besluit om zich los te maken van de koninklijke familie.
In het interview vertelt prins Harry onder meer dat hij bang was dat de geschiedenis van zijn moeder, prinses Diana, zich zou herhalen als hij niets zou doen:
0:57
Prins Harry: mijn vader nam mijn telefoontjes niet meer op
De twee maakten verder bekend dat ze in verwachting zijn van een dochter. In mei 2019 werd hun zoon Archie geboren. Ze lieten weten dat ze van plan zijn het bij twee kinderen te houden.
Oorlogsverklaring
Afgelopen week werd bekend dat het Britse koningshuis een onderzoek start naar de beschuldigingen dat Markle haar personeel op Kensington Palace heeft gepest. Volgens The Times heeft een oud-medewerker in 2018 een klacht ingediend over haar gedrag. Het koningshuis noemde de beschuldigingen "erg verontrustend". Markle ontkent de beschuldigingen en ziet ze als een persoonlijke aanval.
NOS-correspondent Tim de Wit zei eerder dat het Oprah-interview door Buckingham Palace wordt opgevat als een oorlogsverklaring. "Het paleis is bang dat het paar de vuile was gaat buiten hangen. Er wordt gevreesd dat Meghan gaat vertellen dat haar het leven binnen de koninklijke familie onmogelijk is gemaakt."
Volgens De Wit heeft de timing van het naar buiten brengen van de beschuldigingen aan het adres van Markle ook te maken met het interview met Oprah. "Het kan haast geen toeval zijn dat de beschuldigingen nu naar buiten komen", zei De Wit.
Het interview van Oprah Winfrey met prins Harry en Meghan Markle wordt dinsdag in Nederland uitgezonden door Net 5.
Meer reacties onder de video’s
Oorspronkelijke vertaling van WOMAN was WIJFMENS vernam ik precies 1 jaar terug op 3FM What a bloody shame #InternationalWomensDay #InternationalWomensDay2020 WE NEED YOU & RESPECT YOU IN
nterview slaat bij koningshuis in als een bom: 'Dit vraagt om een reactie'
In het Verenigd Koninkrijk heerst verbijstering over het interview van prins Harry en Meghan Markle. "Dit is op voorhand dagenlang gehypet, maar het is veel erger dan iedereen had kunnen denken", zegt correspondent Tim de Wit. "Ze hebben een bom laten vallen op Buckingham Palace."
Britse media spreken over een "verwoestend interview". Dat het onthullende gesprek van Markle en Harry met Oprah Winfrey stof heeft doen opwaaien, kan gerust een understatement worden genoemd.
De reacties op het interview lopen uiteen: er wordt gesproken over een 'acteershow' en aan de andere kant zegt de de Britse minister voor Familiezaken "dat er absoluut geen ruimte voor racisme in onze samenleving hoort te zijn". Volgens De Wit zie je de verdeeldheid ook terug in de reacties in het Verenigd Koninkrijk. "Jongeren, en met name jongeren van kleur waren enorm op hand van Meghan en Harry. Vooral oudere Britten zijn veel meer op hand van de Queen, die zien haar als lichtend voorbeeld voor de natie."
Tijdens mijn zwangerschap maakten leden van de koninklijke familie zich zorgen over de huidskleur van ons nog ongeboren kind, vertelt Markle:
0:38
'Het koningshuis maakte zich zorgen over de kleur van ons kind'
Vandaag kijkt heel het land uit naar een eventuele reactie van het Britse koningshuis. "Op voorhand leken ze van plan om dit negeren. Gewoon doorgaan. Business as usual, op z'n Brits, maar deze aantijgingen zijn nogal wat. Dat vraagt om een reactie", zegt De Wit.
Een reactie van het koningshuis ligt niet zomaar voor de hand. Ten eerste geeft koningin Elizabeth, als hoofd van het koningshuis, geen interviews. Daarnaast is het lastig om te reageren op de meest schokkende beschuldiging - over racisme in het koningshuis - zegt De Wit. "Meghan en Harry noemen niet man en paard. Wie heeft het gezegd? Prins Charles? We hebben geen idee. Ze benoemen het racisme, maar weiden er voor de rest niet over uit."
'Niet koningin of prins'
Overigens waren het niet koningin Elizabeth of prins Philip die de opmerkingen maakten over de huidskleur van baby Archie. Dat heeft Oprah Winfrey laten weten in een interview met het Amerikaanse CBS News.
Prins Harry sprak Winfrey na het interview nog en vertelde haar daarbij niet om wie het wel ging, maar verduidelijkte wel dat het niet zijn opa en oma betrof. "Hij wilde dat ik het wist en de mogelijkheid kreeg om te delen", zei Winfrey in het interview met de nieuwszender.
Koloniaal verleden
De kwestie laat volgens veel mensen zien dat racisme is ingebakken in dit instituut met een koloniaal verleden, zegt correspondent De Wit. Tijdens de bruiloft van Meghan en Harry dachten veel mensen dat, met de komst van een vrouw van kleur, het koningshuis gaat moderniseren en diverser wordt. "Maar dat is hiermee mislukt", zegt De Wit. "De moderne poot heeft zichzelf hiermee afgezaagd."
De Britse premier Johnson heeft laten weten dat de beweringen een kwestie zijn voor het koningshuis, waarin hij zich niet wil mengen. Johnson heeft het interview van het stel met Winfrey niet bekeken, volgens zijn woordvoerder.
Ook bij royaltywatcher Nick Bullen, van True Royalty TV, kwam het interview hard binnen:
1:29
'Ik denk dat ze in Buckingham Palace ontploft zijn'
Koningshuisdeskundige Reinildis van Ditzhuyzen benadrukt ook dat een reactie op zo'n beschuldiging lastig is. "Ik weet niet of het koningshuis nog duidelijke wapens in handen heeft, waarmee ze kunnen aantonen dat wat Meghan zegt kletskoek is." Als dat niet het geval is, vreest Van Ditzhuyzen dat de discussie te veel een "welles-nietesspel" wordt. "Soms is zwijgen beter dan spreken."
'Typisch verdienmodel van tabloids'
Ook de verslechterde relatie met de pers kwam aan bod in het interview. Volgens Markle was het verhaal dat ze Kate Middleton, de vrouw van prins William, aan het huilen had gemaakt een keerpunt. Tijdens de bruiloft van Meghan en Harry zou een ruzie zijn ontstaan over het jurkje dat Kates dochter zou dragen. Markle zegt dat het juist andersom was: Kate maakte haar aan het huilen.
De Britse tabloids liggen al lang onder vuur vanwege de manier waarop ze over Meghan schrijven. De Wit spreekt over een contrast: de tabloids schrijven veel negatiever over Meghan na haar huwelijk met Harry, dan daarvoor. "Maar dat is ook een typisch verdienmodel van de tabloids, eerst iemand ophemelen en daarna iemand afbreken. Dat is ook bij Diana gebeurd."
Geen veranderingen in het verschiet
Hoewel de reacties verdeeld zijn en een eventueel weerwoord van het koningshuis nog op zich laat wachten, staat het vast dat het imago van het koningshuis een deuk heeft opgelopen. Maar gaat het interview echt iets teweegbrengen, in het koningshuis of in de Britse pers?
De Britse tabloids vandaag AFP
Een verandering bij de tabloids zit waarschijnlijk niet in het verschiet, denkt De Wit. "Daar is in het verleden al zo veel reden voor geweest, maar dat is nooit veranderd. En onderschat de invloed van tabloids niet, ze bepalen in grote mate hoe dingen worden gezien of belicht. Daily Mail en The Sun zijn de best gelezen kranten van het land. En ze zijn enorm koningshuisgezind."
De Wit vergelijkt de Britse monarchie met een gigantische olietanker, die je niet zomaar van koers kan laten veranderen. "Misschien worden er wel vragen gesteld over wat je wel of niet mag doen binnen de koninklijke familie. Maar een hele snelle verandering binnen de monarchie, dat zie ik niet gebeuren."
Van Ditzhuyzen denkt dat het koningshuis wel wat kan hebben. "Het is zo'n oud instituut. Dat laten de Britten zich niet zomaar afnemen." De koningshuisdeskundige benoemt de affaire met Diana en Camilla, toen er ook heftige reacties waren. "Iedereen dacht toen; 'dit kan toch niet? Dit is verschrikkelijk wat er allemaal gebeurt'. Maar uiteindelijk heeft de kracht van het koningschap tot nu toe overal gewonnen."