Fouten maken we allemaal; dus ook ouders

Is dat de manier waarmee ouders hun onvrede over “spelfouten van de leraar” of wat dan ook kenbaar moet maken; in de krant???

Ik reageerde zo op het Facebookbericht van “Onderwijsenzo” met Fouten maken we allemaal; dus ook ouders als reactie op ingezonden brief

Mijn dochter zit in groep 7. Haar juf maakt vaak taalfouten in haar mailtjes. Na weer een bericht vol d- en t-fouten, attendeerde ik haar hierop, telefonisch. Ze zei: ‘Dat soort dingen vind ik zó moeilijk.’ Onlangs schreef ze in een online presentatie voor de leerlingen ‘jou huiskamer’. Ik kan haar toch niet weer bellen?

Moet dit nu op deze manier worden gepubliceerd?

Wat speelt hier tussen betrokkenen?

Wat hebben we geleerd van imago onderwijs tijdens lockdown en thuisonderwijs?

Is het echt zo dat de leraar moeite heeft met spelling?

Is het zo dat de leraar geen goede spellinglessen kan aanbieden?

Hoe kunnen we leraren en ouders helpen met dergelijke problemen?

Reageer op dit bericht en de reactie van Joost Prinssen hieronder

Moet ik weer iets zeggen van de spelfouten van de juf van mijn dochter?

JOOST MAG 'T WETEN

Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen.

AD Joost Prinsen > 07-03-21, 20:00

Vraag: Mijn dochter zit in groep 7. Haar juf maakt vaak taalfouten in haar mailtjes. Na weer een bericht vol d- en t-fouten, attendeerde ik haar hierop, telefonisch. Ze zei: ‘Dat soort dingen vind ik zó moeilijk.’ Onlangs schreef ze in een online presentatie voor de leerlingen ‘jou huiskamer’. Ik kan haar toch niet weer bellen?

Joost: Iedere generatie beschouwt wat hij op school leerde als zaligmakend. Dus bij u en mij staan ‘jij wordt’ met een t maar ‘word jij’ zonder t hoog in het vaandel. Het is immers ook: jij werkt met een t maar ‘werk jij’ zonder t. Geheel in lijn met het vers van Willem Wilmink:

Want worden is als werken
Let op wat ik u zing
Wie dat niet op wil merken
Blijft een verschoppeling

Laat zitten want dit is niet meer te winnen. Zij zal andere pedagogi­sche kwalitei­ten hebben

Deze generatie heeft alles wat wij ooit leerden in een apparaatje zitten. Rekenen, spelling alsmede Bali, Lombok, Soemba, Soembawa, Flores en Timor. Wij triomferen pas als de spellingcorrectie de juf in de steek laat. Want ‘jouw’ en ‘jou’ zijn correcte Nederlandse woorden. Het is een triomf op het kerkhof.

Lagere school, middelbare en kweekschool zijn u bij deze juf in machteloosheid voorgegaan. Dus laat zitten want dit is niet meer te winnen. Zij zal andere pedagogische kwaliteiten hebben.

Ik heb deze strijd opgegeven toen een 14-jarig neefje elk sommetje sneller uit zijn mobiel haalde dan ik het kon uitrekenen. ,,Op jouw leeftijd sprak ik al aardig Frans’’, was mijn laatste troef. Hij typte wat in en zei: ,,Très bon oncle.’’ ,,Très bien mon oncle’’, verbeterde ik sikkeneurig. ,,Reken ik ook goed’’, zei hij vrolijk.

Speelt er iets tussen u en uw kinderen, familie, vrienden, buren of collega’s? Leg de kwestie voor aan Joost Prinsen. Mail uw vraag naar joostmagtweten@dpgmedia.nl

hpn ad.jpg
hpn spel 2.png
hpn spel 3.png
John KistermannComment