De polulariteit, beïnvloeding van de Squid Game-spelers, op hun keuzevrijheid en hun autonomie.

Squid Game. Een dodelijke maatschappijkritiek? 

Datum15 november 2021

Tijd20:00 tot 21:30 uur

LocatieLUX, Nijmegen

Organisator(s)Radboud Reflects

TypeLezing

SprekerCultuurwetenschapper Niels Niessen en sociaal psycholoog Thijs Verwijmeren

GEDRAGSAMENLEVINGACTUALITEITEN

GEPUBLICEERD OP DONDERDAG 4 NOVEMBER 2021

Wat verklaart het wereldwijde succes van de Koreaanse televisieserie Squid Game? Waarom kijken we massaal hoe een groep arme Koreaanse burgers zich door een reeks dodelijke kinderspelletjes heen moet vechten? Zelfs op Nederlandse schoolpleinen spelen kinderen de scènes uit de hit-serie na. Is de serie een metafoor voor onze grimmige toekomst? In hoeverre reflecteert Squid Game ons denken over structurele ongelijkheid, autonomie en keuzevrijheid in onze maatschappij? Kom en luister naar cultuurwetenschapper Niels Niessen en sociaal psycholoog Thijs Verwijmeren over de populariteit van Squid Game en haar de dodelijke maatschappijkritiek.

Squid Game

De populaire Netflix-serie Squid Game (van regisseur en schrijver Hwang Dong-hyuk) vertelt het verhaal van 456 Koreaanse burgers die diep in de schulden zitten. Meedoen aan een mysterieus survivalspel lijkt voor hen de enige kans om hun leven terug te krijgen. Om de hoofdprijs van 33 miljoen euro te winnen moeten de spelers in een reeks kinderspelletjes tegen elkaar strijden. Er is alleen een duistere keerzijde: als je “af” bent, ga je niet op de bank zitten, maar word je letterlijk geëlimineerd en op koelbloedige wijze vermoord. Tijdens de serie volgen we o.a. de gokverslaafde Seong Gi-hun, de Noord-Koreaanse vluchteling Kang Sae-byeok en de Pakistaanse gastarbeider Ali en de afschuwelijke dilemma’s waar ze tijdens de spelletjes voor geplaatst worden.

Dystopisch succes

Tijdens de avond reflecteren cultuurwetenschapper Niels Niessen en cultuurpsycholoog Thijs Verwijmeren op het daverende succes van Squid Game. Niels Niessen vertelt over de populariteit van de serie en maakt de vergelijking met andere game films als de Truman Show. Sociaal psycholoog Thijs Verwijmeren  gaat in op de beïnvloeding van de Squid Game-spelers, op hun keuzevrijheid en hun autonomie. Welke psychologische beïnvloedingsstrategieën worden gebruikt door de spelmakers van Squid Game? En hoe vrij zijn de deelnemers nu werkelijk?

Na twee korte lezingen gaan Niels Niessen en Thijs Verwijmeren onder leiding van een gespreksleider van Radboud Reflects met elkaar in gesprek. Schuilt de kracht van de serie in de maatschappelijke problemen die Squid Game aansnijdt? Welke rol speelt de beeldvoering en esthetiek van de serie hierin? En wat vertelt Squid Game ons over onszelf en de samenleving waarin we leven?

Over de sprekers

Niels Niessen is cultuurwetenschapper aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek bevindt zich op het snijvlak van Cultuurstudies en Film- en Mediastudies, met een focus op ideologiekritiek en de studie van het dagelijks leven in deze digitaliserende tijd. Ook was hij Postdoc aan het Cinema Studies Institute van de Universiteit van Toronto.

Thijs Verwijmeren is sociaal psycholoog en docent sociale- en cultuurpsychologie aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de beïnvloeding van mensen, autonomie en keuzevrijheid.

Deelname

Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis. Er is geen kaartverkoop aan de zaal.

Let op: bij deze lezing vragen we om een Coronatoegangsbewijs via een test-, vaccinatie- of herstelbewijs.

Schrijf je hier in voor een zaalticket.

Lees meer Maastricht schaam je met dit foute rolmodelgedrag SquidGame

John KistermannComment