Korte oefening wat echt belangrijk voor je is

Oefening

Bevestiging van belangrijke waarden

Good Science Center/Human Power Now september 2020

Als je zelfbeeld een klap krijgt (of gewoon als je het nodig hebt) , denk dan na over wat belangrijk is.

Probeer deze try out van 15 minuten.

Je kunt deze oefening proberen wanneer jij je “aangevallen”, bedreigd voelt na negatieve feedback e.d. of omdat je dit graag nader wenst te onderzoeken

Hoe? via 2 opdrachten

1. Hieronder volgt een lijst met verschillende waarden, kenmerken en kwaliteiten, waarvan sommige misschien belangrijk voor je zijn en andere niet.

Begin met ze te rangschikken in volgorde van hun belang voor jezelf, van 1 tot 11:

  • artistieke vaardigheden / esthetische waardering

  • gevoel voor humor

  • relaties met vrienden / familie

  • spontaniteit / leven in het moment

  • sociale vaardigheden

  • atletiek/sport

  • muzikaal vermogen / waardering

  • fysieke aantrekkelijkheid

  • creativiteit

  • zakelijke / leidinggevende vaardigheden

  • romantische waarden

2. Schrijf vervolgens een korte uiteenzetting (een tot drie alinea's) waarin je aangeeft waarom de eerste gekozen waarde of kwaliteit belangrijk voor je is, inclusief een moment waarop deze een belangrijke rol in je leven speelde.

Waarom zou je deze try-out moeten proberen?
In ons dagelijks leven komen we soms bedreigingen voor het zelf tegen - van negatieve feedback op het werk tot uitsluiting in sociale situaties. Op deze momenten is het moeilijk om helder, ruimdenkend en onder controle te blijven. We kunnen ons verdedigen of ons om een minder gewenste wijze uitleven, waardoor we onszelf constructieve lessen onthouden en onze relaties met anderen schaden.

Onderzoekers hebben ontdekt dat schrijven over onze belangrijkste waarden ons kan helpen om minder stress te ervaren, minder defensief te zijn en meer open te staan ​​voor informatie, en in deze situaties gezondere keuzes te maken.

Waarom het werkt
Als ons ego een klap krijgt, kan het nadenken over wat er het meest toe doet, ons helpen voorbij de bekrompen zelfbeeld te komen. Het kan ons herinneren aan de andere bronnen die we in ons leven hebben: hoe sterk en capabel we zijn, of hoeveel steun we van anderen krijgen. We beginnen ons te realiseren dat er iets is waar we om geven - of het nu gaat om het cultiveren van relaties of creativiteit - dat belangrijker voor ons is dan welke moeilijkheid we op dit moment ook ervaren.

Zodra we dit bredere perspectief krijgen, staan ​​we meer open voor negatieve feedback of mogelijk beangstigende maar nuttige informatie. We kunnen een wijzer en meer langetermijnperspectief nemen, in plaats van te verzanden in tijdelijke negatieve gevoelens.

Bewijs dat het werkt


Tang, D., & Schmeichel, B. J. (2015). Zelfbevestiging vergemakkelijkt cardiovasculair herstel na interpersoonlijke evaluatie. Biologische psychologie, 104, 108-15.

Als deelnemers negatieve feedback kregen over een essay dat ze schreven - een vorm van zelfbedreigende informatie - nam hun bloeddruk toe. Maar het herstelde zich sneller nadat ze schreven waarom hun hoogste waarde belangrijk voor hen was, vergeleken met schrijven over waarom andere mensen een bepaalde waarde zouden kunnen hebben.

Sherman, D. K. (2013). Zelfbevestiging: de effecten begrijpen. Kompas voor sociale en persoonlijkheidspsychologie, 7 (11), 834-45.

Sherman bespreekt de voordelen van zelfbevestiging voor defensiviteit, stress en prestatie en stelt een model voor om uit te leggen hoe het werkt: door onze psychologische middelen te vergroten, ons perspectief te verbreden en bedreigingen gescheiden te houden van ons zelfgevoel.

Bronnen

Brandon Schmeichel, Ph.D., Texas A & M University

processed_20200806_142012.jpg
John KistermannComment