Met deze pil durf je meer

De meest voorkomende pijnstiller ter wereld veroorzaakt riskant gedrag, suggereert de studie
Science Alert Peter Dockrill 9 september 2020


Een van de meest gebruikte medicijnen in de VS - en de meest gebruikte pijnstiller ter wereld - zou veel meer kunnen doen dan simpelweg de scherpe kantjes van je hoofdpijn wegnemen, suggereert nieuw bewijs.

Acetaminophen, ook bekend als paracetamol en op grote schaal verkocht onder de merknamen Tylenol en Panadol, verhoogt ook het nemen van risico's, volgens een nieuwe studie waarin veranderingen in het gedrag van mensen werden gemeten onder invloed van de gebruikelijke vrij verkrijgbare medicatie.

"Acetaminophen lijkt ervoor te zorgen dat mensen minder negatieve emoties voelen als ze risicovolle activiteiten overwegen - ze voelen zich gewoon niet zo bang", zegt neurowetenschapper Baldwin Way van de Ohio State University.

"Aangezien bijna 25 procent van de bevolking in de VS elke week paracetamol gebruikt, kunnen verminderde risicopercepties en het nemen van meer risico's belangrijke effecten hebben op de samenleving."

De bevindingen dragen bij aan een recent onderzoek dat suggereert dat de effecten van paracetamol op pijnvermindering zich ook uitstrekken tot verschillende psychologische processen, waardoor de ontvankelijkheid van mensen voor gekwetste gevoelens wordt verlaagd, verminderde empathie wordt ervaren en zelfs cognitieve functies worden afgestompt.

Op een vergelijkbare manier suggereert het nieuwe onderzoek dat het affectieve vermogen van mensen om risico's waar te nemen en te evalueren kan worden aangetast wanneer ze paracetamol gebruiken. Hoewel de effecten misschien gering zijn, zijn ze zeker de moeite waard om op te merken, aangezien paracetamol het meest voorkomende medicijningrediënt is in Amerika, dat wordt aangetroffen in meer dan 600 verschillende soorten vrij verkrijgbare en voorgeschreven medicijnen.


In een reeks experimenten waarbij meer dan 500 universiteitsstudenten als deelnemers betrokken waren, maten Way en zijn team hoe een enkele dosis van 1000 mg paracetamol (de aanbevolen maximale enkelvoudige dosis voor volwassenen) die willekeurig aan deelnemers werd toegewezen, hun risicogedrag beïnvloedde, vergeleken met willekeurig gegeven placebo's. naar een controlegroep.

In elk van de experimenten moesten de deelnemers een niet-opgeblazen ballon op een computerscherm pompen, waarbij elke pomp denkbeeldig geld opleverde. Hun instructies waren om zoveel mogelijk denkbeeldig geld te verdienen door de ballon zo veel mogelijk op te pompen, maar om ervoor te zorgen dat de ballon niet knalde, in welk geval ze het geld zouden verliezen.

De resultaten toonden aan dat de studenten die paracetamol namen, significant meer risico's namen tijdens de oefening, vergeleken met de meer voorzichtige en conservatieve placebogroep. Over het algemeen pompten (en barsten) degenen op paracetamol hun ballonnen meer dan de bedieningselementen.

"Als je risicomijdend bent, kun je een paar keer pompen en dan besluiten om geld te verdienen omdat je niet wilt dat de ballon barst en je geld verliest", zegt Way.


"Maar voor degenen die paracetamol gebruiken: naarmate de ballon groter wordt, denken we dat ze minder angstig en minder negatieve emoties hebben over hoe groot de ballon wordt en de mogelijkheid dat hij barst."

Naast de ballonsimulatie vulden de deelnemers ook enquêtes in tijdens twee van de experimenten, waarbij ze het risiconiveau beoordeelden dat ze zagen in verschillende hypothetische scenario's, zoals het wedden van een daginkomen op een sportevenement, bungeejumpen van een hoge brug of autorijden een auto zonder veiligheidsgordel.

In een van de onderzoeken leek het gebruik van paracetamol het waargenomen risico te verminderen in vergelijking met de controlegroep, hoewel in een ander vergelijkbaar onderzoek hetzelfde effect niet werd waargenomen.

Al met al concludeert het team op basis van een gemiddelde van de resultaten van de verschillende tests dat er een significante relatie bestaat tussen het nemen van paracetamol en het kiezen van meer risico, zelfs als het waargenomen effect gering kan zijn.

Dat gezegd hebbende, erkennen ze dat de schijnbare effecten van het medicijn op risicogedrag ook kunnen worden geïnterpreteerd via andere soorten psychologische processen, zoals misschien verminderde angst.

"Het kan zijn dat naarmate de ballon groter wordt, degenen die placebo gebruiken steeds meer angst voelen voor een mogelijke uitbarsting", leggen de onderzoekers uit.

"Wanneer de angst te groot wordt, beëindigen ze de proef. Acetaminophen kan deze angst verminderen, waardoor het nemen van meer risico's kan leiden."

Het onderzoeken van dergelijke psychologische alternatieve verklaringen voor dit fenomeen - evenals het onderzoeken van de biologische mechanismen die verantwoordelijk zijn voor de effecten van paracetamol op de keuzes van mensen in situaties als deze - zouden in toekomstig onderzoek moeten worden aangepakt, zegt het team.

Terwijl ze bezig zijn, zullen wetenschappers ongetwijfeld ook toekomstige kansen hebben om de rol en werkzaamheid van paracetamol bij pijnverlichting in bredere zin verder te onderzoeken, nadat studies in de afgelopen jaren hebben aangetoond dat het medicijn in veel medische scenario's niet effectief kan zijn bij pijnverlichting. , en is soms niet beter dan een placebo, naast het uitnodigen van andere soorten gezondheidsproblemen.


Ondanks de ernst van die bevindingen, blijft paracetamol niettemin een van de meest gebruikte medicijnen ter wereld, beschouwd als een essentieel medicijn door de Wereldgezondheidsorganisatie en aanbevolen door de CDC als het belangrijkste medicijn dat u waarschijnlijk zou moeten nemen om de symptomen te verlichten als u denkt dat u mogelijk coronavirus hebben. In het licht van wat we te weten komen over paracetamol, willen we misschien een deel van dat advies heroverwegen, zegt Way. "Misschien vindt iemand met milde COVID-19-symptomen het misschien niet zo riskant om het huis te verlaten en mensen te ontmoeten als ze paracetamol gebruiken", zegt Way. "We hebben echt meer onderzoek nodig naar de effecten van paracetamol en andere vrij verkrijgbare medicijnen op de keuzes en risico's die we nemen." De bevindingen worden gerapporteerd in Social Cognitive and Affective Neuroscience.

hpn risk.jpg
hpn para.jpg
John KistermannComment