Dit is de echte leeftijd van uw hond in Human Years (onderzoek vervangt vuistregel 1:7)

Technologynetworks 3 juli 2020|

Origineel verhaal van de University of California San Diego Health

Hoe oud is uw hond in mensenjaren? Een nieuwe berekeningsmethode

Als er één mythe is die door de jaren is blijven bestaan ​​zonder veel bewijs, dan is het deze: vermenigvuldig de leeftijd van uw hond met zeven om te berekenen hoe oud ze zijn in 'menselijke jaren'. Met andere woorden, zegt het oude gezegde, een hond van vier jaar is in fysiologische leeftijd vergelijkbaar met een 28-jarige persoon.

Een hond van één jaar is vergelijkbaar met een 30-jarige mens. Een vierjarige hond lijkt op een 52-jarige mens. Op zevenjarige leeftijd vertraagt ​​de veroudering van de hond.

Maar een nieuwe studie door onderzoekers van de University of California San Diego School of Medicine werpt dat uit het raam. In plaats daarvan creëerden ze een formule die de leeftijden van mensen en honden nauwkeuriger vergelijkt. De formule is gebaseerd op de veranderende patronen van methylgroepen in het genomen van honden en mensen - hoeveel van deze chemische tags en waar ze zich bevinden - naarmate ze ouder worden. Aangezien de twee soorten gedurende hun levensduur niet in dezelfde mate verouderen, blijkt het geen perfect lineaire vergelijking te zijn, zoals de vuistregel van 1: 7 jaar zou suggereren.

De nieuwe op methylering gebaseerde formule, gepubliceerd in Cell Systems, is de eerste die overdraagbaar is tussen soorten. Meer dan alleen een salontruc, zeggen de onderzoekers dat het een nuttig hulpmiddel kan zijn voor dierenartsen en voor het evalueren van antiverouderingsinterventies.

"Er zijn tegenwoordig veel anti-verouderingsproducten - met enorm uiteenlopende graden van wetenschappelijke ondersteuning", zegt senior auteur Trey Ideker, PhD, professor aan de UC San Diego School of Medicine en het Moores Cancer Center. 'Maar hoe weet u of een product uw leven echt zal verlengen zonder ongeveer veertig jaar te wachten? Wat als u in plaats daarvan uw leeftijdgerelateerde methylatiepatronen voor, tijdens en na de interventie zou kunnen meten om te zien of het iets doet? " Ideker leidde de studie met eerste auteur Tina Wang, PhD, die destijds een afgestudeerde student was in het laboratorium van Ideker.

De formule biedt een nieuwe 'epigenetische klok', een methode om de leeftijd van een cel, weefsel of organisme te bepalen op basis van het uitlezen van de epigenetica - chemische modificaties zoals methylering, die beïnvloeden welke genen 'uit' of 'aan' zijn zonder te veranderen de erfelijke genetische sequentie zelf.

Epigenetische veranderingen bieden wetenschappers aanwijzingen voor de leeftijd van een genoom, zei Ideker - net zoals rimpels op het gezicht van een persoon aanwijzingen geven voor hun leeftijd.

Ideker en anderen hebben eerder epigenetische klokken voor mensen gepubliceerd, maar ze zijn beperkt omdat ze mogelijk alleen accuraat zijn voor de specifieke individuen op wie de formules zijn ontwikkeld. Ze vertalen niet naar andere soorten, misschien zelfs niet naar andere mensen.

Ideker zei dat het Wang was die hem het idee voor het eerst bij hem bracht.

'We kijken altijd naar mensen, maar mensen zijn nogal saai', zei hij. "Dus ze overtuigde me ervan dat we hondenveroudering op een vergelijkende manier moeten bestuderen."

Om dat te doen, werkten Ideker en Wang samen met hondengenetica-experts Danika Bannasch, DVM, PhD, hoogleraar volksgezondheid en reproductie aan de UC Davis School of Veterinary Medicine, en Elaine Ostrander, PhD, hoofd van de afdeling kankergenetica en vergelijkende genomica bij de National Human Genome Research Institute, onderdeel van de National Institutes of Health. Bannasch leverde bloedmonsters van 105 labrador retrievers. Als eerste die het hondengenoom sequentieerde, leverde Ostrander waardevolle input bij het analyseren ervan.

Honden zijn een interessant dier om te bestuderen, zei Ideker. Gezien hoe dicht ze bij ons wonen, misschien meer dan enig ander dier, lijken de blootstelling van een hond aan het milieu en de chemicaliën erg op die van mensen, en krijgen ze bijna hetzelfde niveau van gezondheidszorg. Het is ook belangrijk dat we hun verouderingsproces beter begrijpen, zei hij, omdat dierenartsen vaak de oude verhouding van 1: 7 jaar gebruiken om de leeftijd van een hond te bepalen en die informatie gebruiken om diagnostische en behandelbeslissingen te begeleiden.

Wat uit de studie naar voren kwam, is een grafiek die kan worden gebruikt om de leeftijd van uw hond af te stemmen op de vergelijkbare menselijke leeftijd. De vergelijking is geen verhouding van 1: 7 in de tijd. Vooral als honden jong zijn, verouderen ze snel in vergelijking met mensen. Een hond van één jaar is vergelijkbaar met een 30-jarige mens. Een vierjarige hond lijkt op een 52-jarige mens. Op zevenjarige leeftijd vertraagt ​​de veroudering van de hond.

"Dit is logisch als je erover nadenkt - een hond van negen maanden kan tenslotte puppy's hebben, dus we wisten al dat de verhouding van 1: 7 geen nauwkeurige maatstaf was voor de leeftijd", zei Ideker.

Volgens Ideker is een beperking van de nieuwe epigenetische klok dat deze is ontwikkeld met een enkel hondenras, en van sommige hondenrassen is bekend dat ze langer leven dan andere. Er zal meer onderzoek nodig zijn, maar aangezien het accuraat is voor zowel mensen en muizen als Labrador retrievers, voorspelt hij dat de klok voor alle hondenrassen zal gelden.

Vervolgens zijn de onderzoekers van plan andere hondenrassen te testen, te bepalen of de resultaten stand houden met speekselmonsters en muismodellen te testen om te zien wat er met hun epigenetische markers gebeurt wanneer u hun leven probeert te verlengen met een verscheidenheid aan interventies

gentle.jpg