Wat leren we van Robert B. Cialdini van de Coronacrisis?

Power van gedragscerandering: “Let us be more Human " vandaag in gesprek met Robert B. Cialdini over de Coronacrisis

And one direction is “Let’s be more Human”

(just believe in change of people in a positive way) Robert. B. Cialdini

3 oktober 2018 Nijmegen

Bovenstaande quote noteerde ik tijdens het interview op 3 oktober 2018 locatie Radboud University Nijmegen in kader van 10 jaar bestaan Master Gedragsveranderaar waar emeritus hoogleraar psychologie en marketing Robert B. Cialdini geïntervierd werd door dezelfde interviewers als vanmiddag online via Zoom.

Prof. Dr. Rick van Baaren & Dr. Mattheis van Leeuwen interviewen Robert Cialdini over de coronacrisis op 18 mei 2020 17.00-18.00 uur

Robert Cialdini gaf vanmiddag speciaal voor Behavior Change Group via Zoom een interview door Rick en Mattheis. Ze interviewden hem over menselijk gedrag tijdens en na de coronacrisis en de relevantie van zijn principes in deze tijd.

En ik was voorafgaand het het interview benieuwd hoe hij nu kijkt naar “Let’s be Human” en “Just believe in change of people in a positive way” n.a.v. actulele en aanstaande ontwikkelingen.

Na afloop kan ik nog niet meteen een antwoord geven of Bob (zoals R.B. Cialdini) via Zoom in beeld kwam nog steeds zoveel “believe” heeft in change of people. Hij is me zijn eigen bagage niet de juiste persoon die volledig onbevooroordeeld in de toekomst kan kijken.

Wat hij wel constateerde hoe mensen nu acteren binnen deze Coronacrisis ze werken wel of niet actief mee voor een beter welzijn voor henzelf of de ander, maar vaak scharen ze zich achter de mening van een politieke partij en lijkt er tweedeling. In plaats van samen tegen een virus strijden lijkt het soms “collaborating with the enemy”

Volgens Cialdini is social disapproval (oftewel: sociale afkeuring) in de naleving van coronamaatregelen een onderschat instrument met bewezen effectieve resultaten.

Wat leren we van deze crisis en hoe kunnen we langdurig gedrag/gewoontes veranderen?  Dit kan via active commitment door aan te geven dat je meer wilt blijven lopen, minder wilt eten na afloop van maatregelen en dit tijdens gesprekken en contacten via social media te delen. Daarnaast ook door tegelijk via “reminder cues” blijvend te worden herinnerd aan de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt om handen te blijven wassen, afstand te houden e.d. via zelfgemaakte “geeltjes”, afbeeldingen of kreten waardoor je geactiveerd blijft als e.e.a. niet meer “top of mind” is.

Waar “Bob” op hoopt is meer aandacht voor mensen die weerstand blijven vertonen en zich niet of minder houden aan afspraken. Hoe krijgen we hen intrinsiek gemotiveerd en daarnaast  hoe kunnen mensen langdurig e.e.a. “Haw Pin” volhouden waar hij al eerder tips gaf met active commitment en cues.

Ook is sociale bewijskracht in zijn ogen meer dan een 'eenvoudig trucje' en kan het via waardenactivatie daadwerkelijk tot langdurige gedragsverandering in de coronacrisis leiden.

En ten slotte is hij geïnteresseerd in nadere studie in de  “POWER” van people en blijft hij hoopvol daar er voldoende mensen zijn die zich langdurig houden aan afspraken en hun gedrag binnen de groep aanpassen en daarnaast ook a mental change of mindset en dat blijft perspectief bieden.

Na 10 jaar “New directions in Behavior”

Human Power Now John Kistermann 3 oktober 2018

10 jaar na de start van Master Gedragsveranderaar een conferentie met very special guests tijdens Conference New directions in Behaviour Change van de Behavior Change Group in combi met Radboud Universiteit Nijmegen.

Het was een enerverende dag samen met zo’n 200 studenten, alumni, postmasterdeelnemers en de gedragsveranderaars van het eerste uur en de special guests.

Met een authentieke dagvoorzitter Harm Velig, een strakke, pure Britse bijdrage van Susan Michie, Duitse gedreven Ralph Hertwig (die terug mag komen over 10 jaar met resultaten nieuwe donorwet in NL) en the one & only Robert B. Cialdini himself tijdens een sluw opgezet interview door Rick van Baaren & Matthijs van Leeuwen, zodat er ook meer interactie was naast een boeiend relaas. Beide laatstgenoemden sloten de dag op een schitterende, energieke wijze af met hun terugblik en ook vooruitblik waar ook “The Lab of Life” een authentiek aandeel had.

We enjoyed it

(Rick & Matthijs tot over een kleine 4 weken bij openingsconferentie Human Power Now)

And one direction is “Let’s be more Human”

(just believe in change of people in a positive way)

Zie meer informatie via deze link

https://www.ru.nl/bsi/news-events/bsi-events/conference-new-directions-behaviour-change/

bob1.jpg
bob2.jpg
bob 4.jpg
bob3.jpg
IMG_4363[1].JPG
Foto John Kistermann 3 oktober 2020 Radboud University Nijmegen

Foto John Kistermann 3 oktober 2020 Radboud University Nijmegen

IMG_4359[1].JPG