Zo ben jij een toffe baas/manager/bestuurder voor je werknemers tijdens deze crisis

Managers moeten zich aanpassen aan de coronavirusomstandigheden. Hier zijn enkele ideeën om dat te doen.

Greater Good Science Cewnter Chris Murchison 13 mei 2020

Sinds het begin van de coronaviruspandemie heb ik honderden e-mails ontvangen met advies, tips en tools voor managers die teams leiden in dit nieuwe werktijdperk. Eén ding is duidelijk: dit is een belangrijk moment om extra aandachtig en opzettelijk te zijn als leiders. En er is nooit een beter moment geweest om praktijken uit te voeren die de kern vormen van de missie van het Greater Good Science Center om een ​​bloeiende, veerkrachtige en meelevende samenleving te ondersteunen.

Van al het advies dat door mijn inbox stroomde, vielen vijf specifieke praktijken op. Ze zijn altijd essentiële managementvaardigheden geweest, maar hun verweven praktijk heeft nu een buitengewoon potentieel voor impact: ondersteuning van emotionele expressie, aanwezigheid, onderzoek, luisteren en zelfzorg. Ik bied ze een kans om onze mentaliteit van leiderschap uit te breiden terwijl we leren groeien, reageren en improviseren met en voorbij het coronavirus in onze nieuwe toekomst van werk.

1. Ondersteuning van emotionele expressie

De ervaring van de pandemie zal voor elke werknemer op verschillende manieren weerklinken. Je zult verdriet, overweldiging, angst, angst, overgevoeligheid en nog veel meer zien. Deze emoties veranderen van dag tot dag, week tot week of zelfs uur tot uur! Ik weet dat de mijne de afgelopen weken hebben gehad.

Ze hebben erkenning en ondersteuning nodig.

Emoties zijn natuurlijke menselijke reacties op iemands omgeving en het uiten van emotie is een natuurlijke, gezonde en zelfs vitale praktijk. 'Onze emotionele reacties vormen onze ervaring van de wereld', zegt Eve Ekman, senior fellow bij het Greater Good Science Center en bedenker van een populaire workshop getiteld Cultivating Emotional Balance. 'Emoties kunnen diep verrijkend en pijnlijk ondraaglijk aanvoelen.' In beide gevallen kunnen deze uiteenlopende emoties op de werkplek worden gemaskeerd met een rust, een zwakke glimlach of zelfs gelach.

Het is dus onze rol als managers om de emoties binnen onze teams te ontdekken en ze een veilige plek te geven om zich uit te drukken. De meeste emoties kunnen binnen enkele seconden volledig worden uitgedrukt. Onuitgesproken blijven ze vastzitten in ons lichaam en kunnen onszelf en anderen op lange termijn schade toebrengen.

Het bieden van emotionele steun betekent niet dat je therapeut of counselor moet worden. Het betekent echter dat we verder gaan dan het beleefde 'Hoe gaat het?' naar een meer betekenisvolle uitwisseling en opening die hun gevoel van verbondenheid en hoop kan doen ontbranden. Als meer emotionele steun verstandig lijkt, zijn professionele middelen direct beschikbaar.

2. Wees voortreffelijk aanwezig

In een recent LinkedIn-bericht herinnert onderzoeker en schrijver Adam Grant ons eraan dat eenzaamheid wijdverbreid is, vooral in de Amerikaanse cultuur. "Amerikanen hebben minder vrienden op het werk dan in het verleden - en we zullen ze minder vaak uit eten hebben en met hen op vakantie gaan dan mensen in veel andere landen."

Sociale afstand nemen kan al wijdverbreide gevoelens van eenzaamheid gemakkelijk versterken. Daarom is verbinding nu meer dan ooit noodzakelijk, ook al wordt het een creatieve maar beperkte inspanning. Freelancers en contractmedewerkers weten hoe gemakkelijk het is om zich losgekoppeld te voelen van de werkplek - en nu weten bijna iedereen die ooit op kantoor heeft gewerkt hoe het voelt om geen waterkoeler te hebben.

Dit vereist dat leiders nog meer op hun werknemers letten - let beter op, merk meer op, bouw een hoogwaardige verbinding op. We moeten voortreffelijk aanwezig zijn en de ruimte creëren voor onze medewerkers om zich volledig gezien, gehoord en gewaardeerd te voelen in deze uitdagende en ongebruikelijke tijden.

3. Praktijk belichaamd onderzoek

Aanwezig zijn bij onze teams is slechts één ingrediënt om hun bloei te ondersteunen. We moeten ook informeren om te begrijpen wat ze waarderen en wat ze nodig hebben. Dit vereist bekwaam onderzoek.

Vele jaren geleden had ik het voorrecht Melissa Peet te ontmoeten. Destijds was ze de directeur van integratief leren en kennisbeheer aan de Stephen M. Ross School of Business aan de Universiteit van Michigan. Ze runt nu een organisatie genaamd het Generative Knowledge Institute.

Toen ik Melissa ontmoette, was ik geïntrigeerd door materialen die ze creëerde rond generatieve praktijken, en met name een praktijk die ze belichaamd onderzoek noemde. Dit is het idee dat ieder van ons een schat aan middelen in zich heeft om met succes door veranderingen te navigeren. Door de juiste vragen te stellen, ondersteunen en 'laten we de verborgen kennis, levendigheid en intelligentie die is ingebed in de geleefde ervaring van mensen naar voren komen'.

Vragen stellen vanuit het hart komt onder het oppervlak en veroorzaakt antwoorden die energie opwekken en intrinsiek zelfmotiverend zijn. Dus in plaats van om een ​​oud rapport te vragen over het werk dat ze hebben gedaan, kun je werknemers bijvoorbeeld vragen om recente prestaties te beschrijven waar ze bijzonder trots op zijn. Of, in plaats van te vragen naar doelen en doelstellingen, kunt u zich afvragen: "Wat verheugt u zich het meest op leren tijdens de quarantaineperiode?"

U kunt zien of u in geïncarneerd onderzoek bent wanneer de werknemer voor u oplicht en u kunt het ontdekkingsproces voor u zien verlopen. Op die momenten is het gemakkelijk te zien hoe belangrijk onze vragen zijn. 'We leven in werelden die onze vragen creëren', zegt David Cooperider, een van de oprichters van Appreciative Inquiry.

4. Luister generatief

De noodzakelijke partner voor onderzoek is luisteren, en beide praktijken gedijen onder voortreffelijke aanwezigheid. In combinatie werken, onderzoeken en luisteren om de hoogste en beste potentiële toekomst voor onze teams naar voren te brengen.

Wanneer een belichaamde vraag wordt gesteld, moeten we volledig aanwezig zijn om het antwoord te horen en te ondersteunen. Dit is een buitengewoon soort luisteren. Otto Scharmer, auteur, MIT-onderzoeker en oprichter van het Presencing Institute, verdeelt het luisteren in vier niveaus:

Downloaden: informatie overdragen die al grotendeels bekend is, alleen luisteren om te bevestigen wat u al weet.

Feitelijk luisteren: let alleen op als de informatie anders is dan wat u weet. Deze nieuwe informatie wordt toegevoegd aan wat al bekend is.

Empathisch luisteren: horen met een open hart. Inleven in en kijken door andermans ogen; in staat om de andere persoon te begrijpen en te respecteren van waar hij of zij is.

Generatief luisteren: dit betekent luisteren om te creëren, zonder dat uw persoonlijkheid resultaten in de weg staat. Door verbinding te maken met je eigen intuïtie, kun je de hoogste toekomstige mogelijkheid van de ander zien en ondersteunen.

Aan het model van Scharmer is gemakkelijk te zien hoe alledaags luisteren niet de noodzakelijke voorwaarden biedt voor een ander om levendiger te worden. Empathisch en generatief luisteren zijn praktijken van hoge orde, een soort luisteren op maat, zo goed afgestemd op een ander dat je jezelf verliest in hun ervaring, waarmee ze leven en worstelen, en in staat om je voor te stellen wat voor hen mogelijk is.

5. Zorg goed voor jezelf

Ten slotte zijn wij managers niet immuun voor deze crisis en kunnen zij die met ons samenwerken niet steunen zonder ervoor te zorgen dat onze eigen bekers vol zijn.

In tijden als deze aanwezig zijn bij onze teams vergt een zekere energie, en we moeten erop letten dat we regelmatig onze eigen bekers vullen, zodat we onze aanwezigheid in de tijd kunnen behouden. Zorg voor jezelf door eerlijk te zijn over wat je voelt en ervaart; kwetsbaar zijn en emotionele expressie modelleren; grenzen stellen waar nodig; je eigen steun zoeken; en medeleven oefenen.

Ik ben ook een groot voorstander van zelfbewustzijn en zelfzorg. Let even goed op jezelf als op anderen, en beloon jezelf met activiteiten die je voeden.

Terwijl we ernaar streven ons leven in quarantaine of afgesloten te houden en uiteindelijk terug te keren naar sociale activiteit en naar werk, zullen nieuwe golven van ervaring en emotie ons vangen en aandacht vereisen. Een opmerkelijke baas zijn betekent dat je klaar staat voor deze golven en klaar bent om met zelfvertrouwen te reageren. You’ve got this.

hpn leader.jpeg
authentic leader.jpg
John Kistermann