Hoe gedragsverandering ons kan helpen om verspreiding virussen te verkomen: lees actuele onderzoeksuitkomsten en doe 20 seconden mee met de "Handwashsong"
Wat zijn we toch gewoontedieren of we nu juist te weinig onze handen wassen of smetvrees hebben. Ons gedrag en gewoontes kunnen we zelf beïnvloeden. Zeker in tijden van wereldwijde verspreiding van het coronaviris (COVID19) Op welke wijze kan gedragsverandering een rol spelen?
Lees het hier n.a.v. wetenschappelijk onderzoek en doe mee met de Human Power Now 20 seconden “Handwashsong” om elkaar op een leuke manier te helpen een gewoonte te maken van langer dan regulier je handen te wassen (ook als er geen virusmelding is) en probeer het uit met kids, je familie, team, senioren waar en hoe dan ook (spread the “Handwashsongvirus”) op uw eigen wijze, maar voel u vrij om het niet te doen.
Hier een shot uit de video die je onderaan de pagina kunt bekijken (gebaseerd op gedragsveranderende technieken) en lees verder het artikel
Handen wassen kan een virus stoppen - dus waarom doen we het niet?
Behavioral Scientist Michael Hallsworth 4 maart 2020
Wereldwijde bezorgdheid over het nieuwe coronavirus, of COVID-19, is op het hoogste niveau tot nu toe. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat landen "alles moeten doen wat u zou doen bij de voorbereiding op een pandemie." Veel mensen overwegen nu het effect van het virus op hen persoonlijk - en vragen zich af hoe ze hun kansen op besmetting kunnen minimaliseren.
Het goede nieuws is dat er een gedrag is dat duidelijk helpt: goede handhygiëne, in het bijzonder het wassen van uw handen. Officiële gidsen voor het beheer van pandemische influenza leggen bijvoorbeeld de nadruk op handhygiëne als een manier om de overdracht te verminderen (Opmerking: griep en het nieuwe coronavirus zijn verschillend, maar we kunnen leren van griepvoorbereiding en protocollen). Uit gecontroleerde onderzoeken weten we dat handenwassen effectief is bij het verwijderen van virussen uit de handen. Handdesinfecterend middel (op alcohol gebaseerde handwrijvingen) kan ook effectief zijn voor sommige soorten griep, maar handwas heeft bredere voordelen en is daarom de optie die de Amerikaanse Centers for Disease Control & Prevention (CDC) aanbeveelt.
Het slechte nieuws is dat mensen het vrij moeilijk vinden om hun handen effectief en consistent te wassen.
In 2008 bleek uit een onderzoek dat 28 procent van de pendelaars in vijf verschillende steden fecale bacteriën in handen hadden.
In 2008 bleek uit een onderzoek dat 28 procent van de pendelaars in vijf verschillende steden fecale bacteriën in handen hadden. Dit is een universeel probleem: zelfs zorgverleners worstelen, ondanks de onmiddellijke voordelen voor patiënten. Mensen melden dat ze hun handen veel vaker wassen dan ze eigenlijk doen, en ze wassen minder als ze denken dat ze niet worden geobserveerd. Het belangrijkste is dat interventies om het wassen van de handen te verhogen, vaak overweldigende resultaten opleveren die mogelijk niet duurzaam zijn.
Waarom wassen we onze handen niet zoveel als zou moeten?
Gedragswetenschap kan helpen bij het identificeren van enkele van de belangrijkste belemmeringen. Het kan ook suggereren wat een verschil zou kunnen maken voor COVID-19 bij afwezigheid van een vaccin, in het besef dat er nog veel is dat we nog niet weten over dit virus.
De eerste barrière kan een gebrek aan bewustzijn zijn over de effectiviteit van zeep, water en schrobben. Mensen realiseren zich eenvoudigweg niet hoe goed specifieke handwasacties de verspreiding van infectieziekten kunnen voorkomen. Dit is de reden waarom veel instanties voor volksgezondheid educatieve campagnes voeren, die verschillende effecten kunnen hebben op basis van hoe ver ze rekening houden met gedrag.
Bijvoorbeeld, afgelopen weekend heeft het Behavioral Insights Team (BIT), de organisatie waarvoor ik werk, een reeks online proeven uitgevoerd met 3.500 Britse volwassenen om de impact van verschillende posters op het beoogde handwasgedrag van mensen te testen. We ontdekten dat posters sterkere effecten leken te hebben op mensen die al vaker hun handen wasten. Met andere woorden, de meer meegaande mensen werden meer meegaand. Uiteraard is dit een echt probleem voor infectiebeheersing.
Een specifiek probleem met COVID-19 kan zijn dat de aandacht van mensen in plaats daarvan op iets anders wordt gevestigd: gezichtsmaskers. In veel landen komen gezichtsmaskers niet vaak voor. Daarom zullen mensen op deze plaatsen eerder opmerken wanneer anderen maskers dragen, omdat dit zichtbaar en nieuw is - in tegenstelling tot handen wassen! Dit kan de indruk wekken dat het dragen van een gezichtsmasker de prioriteit is om infectie te voorkomen.
Er zijn voordelen van gezichtsmaskers, maar we hebben nog steeds geen bewijs over hoe ze worden gebruikt of dat ze werken als ze worden gedragen door mensen die nog niet zijn geïnfecteerd. Minstens één studie suggereert dat ze op zichzelf minder effectief kunnen zijn dan handen wassen om de overdracht te voorkomen. En aangezien er een beperkt aanbod is, moeten gezichtsmaskers worden gereserveerd voor de mensen en situaties waarin ze het meest goed kunnen doen.
Misschien is de grootste zorg dat mensen een risicothermostaat hebben, waardoor het nemen van beschermende maatregelen in het ene gebied betekent dat ze een grotere vergunning voelen om risico's te nemen in een ander. Door een gezichtsmasker te krijgen, kunnen mensen zich beter beschermd voelen en kunnen ze minder moeite doen om hun handen voldoende te wassen.
Het nemen van beschermende maatregelen in het ene gebied kan ertoe leiden dat mensen een grotere vergunning voelen om risico's te nemen in een ander gebied. . . Een gezichtsmasker kan ervoor zorgen dat mensen zich beter beschermd voelen en kan betekenen dat ze minder moeite doen om hun handen te wassen.
Bewustzijn is waarschijnlijk niet voldoende. We moeten ook rekening houden met de beschikbaarheid. In sommige gevallen zijn er praktische barrières voor handwas - water, zeep en droogmateriaal zijn mogelijk niet beschikbaar. Mensen zijn zich misschien bewust van wat ze moeten doen, maar kunnen het niet volgen. Een voor de hand liggende oplossing is het vergroten van het aanbod van handdesinfectiedispensers op basis van alcohol op locaties waar handwas niet haalbaar is. Door dit te doen is aangetoond dat het de handhygiëne op zichzelf verbetert.
Gedragswetenschappen laten echter zien dat niet alle 'beschikbaarheid' gelijk is: zelfs kleine stijgingen van de vereiste inspanning kunnen ertoe leiden dat een handdesinfecterend middel ongebruikt blijft. Daarom moeten degenen die handdesinfecterend zijn, ook overwegen of ze het gebruik zo gemakkelijk mogelijk hebben gemaakt. Hoe kunnen dispensers worden geplaatst, zodat mensen geen omwegen hoeven te maken om ze te gebruiken? Hoe kunnen de dispensers prominenter worden gemaakt - zoals het gebruik van kleur? Waar moeten mensen normaal gesproken pauzeren, waardoor ze meer open staan voor gebruik - zoals wachten op een lift?
Dit leidt tot het laatste punt: mensen wassen hun handen misschien niet, zelfs als ze zich bewust zijn van de voordelen en de optie beschikbaar is. Ze zijn misschien druk, moe of moeten het gewoon te vaak doen voor volledige naleving. Dit is een goed voorbeeld van de kloof tussen intentie en gedrag. Hoewel we misschien de intentie hebben om handen te wassen, kan de onmiddellijke context betekenen dat we niet doorgaan.
Soms kan deze kloof tussen intentie en gedrag worden verkleind door prompts of herinneringen te introduceren op het moment dat handwas nodig is. Eén studie testte het effect van het plaatsen van verschillende berichten door de zeepdispensers in de toiletten van een tankstation op de snelweg in Engeland. De onderzoekers installeerden vervolgens draadloze apparaten om het zeepgebruik te meten. De meest effectieve boodschappen verhoogden het gebruik van zeep met 10 procent, maar de effecten varieerden per geslacht: berichten waren gericht op hoe zeep de ziektekiemen het beste voor vrouwen werkte, terwijl mannen reageerden op mensen die walging veroorzaakten. (Geslacht lijkt een belangrijke factor te zijn voor handen wassen in het algemeen.)
Misschien is de meest effectieve en duurzame tactiek om het gedrag gewoonte te maken. Gewoonten zijn acties die plaatsvinden zonder een bewuste beslissing wanneer we een bepaalde situatie of een richtsnoer tegenkomen. Uit een enquête onder 12.000 huishoudens bleek dat het wassen van handen met zeep waarschijnlijker was wanneer handwas een "automatisch" gedrag was. Het advies om twee keer "Happy Birthday" te zingen terwijl je je handen wast om de 20 seconden te bereiken die nodig zijn om virussen te verwijderen, herkent impliciet de waarde van gewoonte: omdat dit lied ons zo bekend is, zal het waarschijnlijk automatisch worden voltooid zodra het is begonnen.
(zie hieronder ook voorbeeld van afstand nemen op Belgische autowegen waar werd gewerkt met het nummer Last night a DJ saved my life: Zing een liedje en houd afstand)
De nieuwe Britse handwasposter (zier eerder hierboven) koppelt handenwassen aan drie reguliere activiteiten: naar huis of naar het werk gaan, je neus snuiten en eten of omgaan met voedsel.
Een andere veelbelovende route is voor communicatie over de volksgezondheid om mensen te helpen handen wassen te koppelen aan veel voorkomende gebeurtenissen. De nieuwe Britse handwasposter, die BIT heeft helpen ontwikkelen, koppelt handwas bijvoorbeeld expliciet aan drie reguliere activiteiten: naar huis of naar werk gaan, je neus snuiten en eten of omgaan met voedsel. Maar we moeten ook onze vrienden en familie helpen bij het maken van handmatige aanwijzingen die voor hen en hun dagelijkse routines werken.
Handen wassen kan moeilijk zijn, maar het is ook van vitaal belang. De reden voor hoop is dat individuen het vermogen hebben om handen wassen thuis, op het werk en elders te vergroten. Maar dit kan alleen gebeuren als we gedragswetenschappen gebruiken om realistisch te zijn over de fysieke en mentale barrières waarmee mensen worden geconfronteerd, in plaats van hen alleen te waarschuwen om het juiste te doen. Als we de aandacht richten op handen wassen, de omgeving aanpassen om het zo gemakkelijk mogelijk te maken en nieuwe gewoonten opbouwen door wassen te koppelen aan bestaand gedrag, kunnen we profiteren van een van de meest effectieve maatregelen om de verspreiding van virussen te voorkomen.
Human Power Now wil een bijdrage leveren bij het veranderen van gedrag en gewoontes
Bekijk hier de video Human Power Now Handwash Song 2020
De bovenstaande video werd in 1 take opgenomen en kan als voorbeeld worden gehanteerd om Handwashvirus te verspreiden om diverse doelgroepen aan te spreken en hopelijk meer mensen te activeren er een gewoonte van te maken om altijd 20 seconden grondig je handen te wassen.
Deel uw eigen links video’s foto’s n.a.v. deze blog met Human Power Now, maar voel u vrij om het niet te doen
Human Power Now Handwash Song is geïnspireerd vanuit het idee van een 20 minuten song zoals “Happy Birthday to you” vanuit het bovenstaande onderzoek en onderstaande video uit België (last night a DJ saved my life) Human Power Now maakte gebruik van Rose Royce: Carwash.