Werk mee binnen dit netwerk waarin onderwijs, zorg en jeugd als vanzelfsprekend samenwerken en zo de ontwikkelkansen van kinderen vergroten

Doe net als Human Power Now mee met uw organisatie, school, jeugdzorginstelling in het belang van onze kids

De beweging Met Andere Ogen is een netwerk, waarin zogenaamde aandeelhouders samen doen en leren. Aandeelhouders zijn actief in het onderwijs, op het terrein van jeugd(zorg) of bij een gemeente.

Aandeelhouders vormen samen een lerend netwerk met als gezamenlijk verlangen een preventieve beweging te vormen, waarin onderwijs, zorg en jeugd als vanzelfsprekend samenwerken en zo de ontwikkelkansen van kinderen vergroten. Ben je op zoek naar een aandeelhouder op hetzelfde werkveld als jijzelf? Of juist heel iemand anders? Zoek hieronder. Ook kun je altijd een oproep plaatsen in het Forum.

Over het programma Met Andere Ogen

De Coalitie onderwijs-jeugd-zorg(*) heeft de krachten gebundeld om de vraag ‘Wat heeft het kind nodig?’ middels een gezamenlijk leertraject te beantwoorden. Een beweging om de samenwerking tussen (passend)onderwijs, kinderopvang, (jeugd)gezondheidszorg en hulp te verbeteren, zodat ontwikkelkansen van kinderen vergroten. Meer preventie en ook oplossingen die ‘het stelsel’ verbeteren. De grote uitdaging is om het kind centraal te stellen en samen te werken om het een sterke basis te geven.

Het doel van de aanpak Met Andere Ogen is om samen met onderwijs-jeugd-zorg lokaal al doende lerend te faciliteren wat werkt. Wat helpt om kinderen de juiste ontwikkelkansen te bieden en welke verbinding leggen we tussen onderwijs en jeugdzorg/jeugdhulp en andere partners?

Achtergrond

Bij de aanpak laten we ons inspireren door het advies en implementatieplan; het rapport Peeters: Mét andere ogen. Dit is geschreven in opdracht van de beleidscoalitie. Hierbij is onder andere gekeken naar goede voorbeelden van samenwerking in gemeenten en regio’s. Het is een weergave vanuit de praktijk in het land, met beloftevolle samenhangende adviezen over wat wel en niet helpt.

In de eerste fase zijn twee adviezen het startpunt:

  1. Het verbreden van (interprofessionale) teams. Bepaal op microniveau wat een kind nodig heeft aan ondersteuning. Hierbij kan het belangrijk zijn dat er een breed team wordt samengesteld met uiteenlopende expertises.

  2. Brede lokale afspraken over (passend)onderwijs, jeugd en zorg onder regie van de gemeente. Elke gemeente maakt als verbindende regisseur met betrokken partijen een gezamenlijk gedragen visie over jeugd, die als basis dient voor alle afspraken die gemaakt worden.

(*)

De beleidscoalitie bestaat uit de volgende partijen:

met andere ogen.png
met andere ogen 2.jpg
met andere ogen 3.png
met andere 4.jpg
met andere 2.jpg
zuid-limburg.jpg__1280x720_q95_background-#fff_subsampling-2_upscale.jpg
John KistermannComment