Medemenselijkheid tonen met de mens achter het nieuws
“Syrische vader maakt dochter wijs dat oorlog een spel is”
Bekijk hieronder het korte videofragment uit DWDD 18-02-2020
Tafeldame DWDD Simone Weimans (vooral bekend als nieuwslezer NOS journaal) over een twitterbericht en video “ Syrische vader die zijn dochter wijs maakt dat oorlog een spel is”.
Simone Weimans geeft aan zakelijk het nieuws voor te lezen en op andere momenten stil te staan bij de MENS achter het NIEUWS
We krijgen zoveel beelden te zien, lezen/horen zoveel verhalen en creëren ons eigen oordeel over e.e.a. en dan is het fijn om af en toe stil te staan bij de “mede”menselijkheid achter het nieuws; de MENS achter het verhaal.
Ik vond dit prachtig verwoord en passend bij de wijze hoe Human Power Now kijkt naar mensen
En wat jammer voor diverse mensen via social media en andere kanalen die negatief op zo’n vader en/of Simone reageren: wees meer HUMAN
KIJK, luister, voel eens als MENS (zonder te oordelen of ervaringen met anderen te analyseren)
Lees hieronder enkele reacties op het Youtube-fragment
Wat is er mis met medemenselijkheid tonen?
Laat even je oordeel los en vraag je af waarom een vader dit zou doen?
Ja ik zie ook overeenkomsten met de film La vital é bella/ Life is beautiful (zie onderaan pagina meer over deze film)
Wat zou jij doen met je eigen kind in een dergelijke situatie wat passend is voor jou en je kind?
Wat is goed en niet goed om te handelen in een oorlogssituatie? Op welke eigen ervaringen is dit gebaseerd?
De MENS achter het het nieuws
HET IS HUMAN OM MEDEMENSELIJK TE ZIJN
Simone XXX
Life is beautiful La vita è bella Wikipedia
(Nederlands: Het leven is mooi) is de titel van een Italiaanse tragikomedie uit 1997, geregisseerd door Roberto Benigni. De hoofdrollen worden gespeeld door Roberto Benigni zelf als Guido Orefice, Nicoletta Braschi als zijn echtgenote Dora en Giorgio Cantarini als zijn vijfjarig zoontje Giosué.
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Guido Orefice is een Joodse man vol vitaliteit en vrolijkheid. Hij verlaat het platteland om zijn geluk te beproeven in de stad. Onderweg ontmoet hij Dora en vanaf het eerste moment is hij verliefd op haar. Hij noemt haar principessa (prinses) en zal dat de hele film blijven doen. In de stad loopt hij Dora weer tegen het lijf. Hij laat zijn charmes met succes los op Dora. Guido droomt ervan om een boekwinkel te openen maar wordt in de tussentijd aangenomen als kelner in het Grand Hôtel, het hotel van zijn oom Eliseo. Als hij moet werken tijdens het verlovingsfeest van Dora, die zich met tegenzin blijkt te gaan verloven met een fascist, neemt hij haar mee tijdens het feest.
Enkele jaren later is Guido met Dora getrouwd en hebben ze een klein zoontje. Ze leven tevreden samen, Guido heeft inmiddels de boekwinkel die hij wilde en ze trekken zich weinig aan van het toenemende antisemitisme in hun land. Dan, als hun zoontje Giosué jarig is en bezoek zal krijgen van Dora's moeder, vindt die met haar dochter een leeg huis: Guido en Giosué zijn samen met Guido's oom opgepakt door de Duitsers om afgevoerd te worden naar een naziconcentratiekamp. De katholieke echtgenote van Guido, Dora, wil haar gezin niet in de steek laten en besluit met hen mee te gaan.
Het Piazza Grande in Arezzo, waar de ontmoetingsscène tussen Guido en Dora werd geschoten. Ook andere delen van de film werden in Arezzo gefilmd.
Guido tracht Giosué na opname in het concentratiekamp te beschermen door de verschrikkelijke waarheid achter te houden. Hij doet alsof het kamp eigenlijk het decor van een moeilijk spel is, waarin de gevangenen spelers zijn die meedoen voor een hoofdprijs. Als Giosué zich goed aan alle regels houdt, zal hij punten krijgen. Als hij 1000 punten heeft, zal hij winnaar worden van het spel en een echte tank winnen. Daarbij stelt Guido alles in het werk om de schijn op te houden en het verblijf in het kamp zo aangenaam mogelijk te maken. Zo vertelt hij Giosué dat de kampbewakers gemeen zijn, omdat ze de tank voor zichzelf willen houden, en dat alle kinderen zich verscholen houden om het spel te winnen. Guido houdt daarbij vol dat Giosué op koers ligt om het spel te winnen.
De film eindigt met de nachtelijke chaos rondom de bevrijding van het kamp door de Amerikanen. Guido beveelt Giosué om zich te verstoppen totdat iedereen is vertrokken en dat dit de laatste test is om de tank te bemachtigen. Guido gaat intussen op zoek naar zijn vrouw Dora, maar wordt daarbij ontdekt en door de Duitsers doodgeschoten. Giosué is, niet beseffende wat zich de nacht ervoor heeft afgespeeld, door het dolle heen als de volgende ochtend een tank van de Amerikanen het kamp binnenrijdt en overtuigd dat hij die gewonnen heeft. Zittend boven op de tank, ziet hij zijn moeder weer en wordt met haar herenigd.