Work in progress richting een nieuw gedragsmodel

De zin en onzin van allesomvattende modellen: Richting een nieuw theoretisch model voor gedrag

Dr. Mattheis van Leeuwen nam ons vanmiddag mee in een nieuw theoretisch model voor gedrag.

Hij bekeek bestaande, overkoepelende modellen en argumenten voor het wel of niet ontwikkelen van dit soort modellen en ten slotte een voorstel voor een integratief gedragsmodel en waar dit theoretisch en praktisch aan zou moeten voldoen

In veel wetenschappen, zoals de fysica en in biologie, bestaan overkoepelende verklaringsmodellen. In psychologie en gedragsverandering lijken we hier nog wat verder van verwijderd te zijn. Dat komt enerzijds doordat psychologische concepten abstracter en moeilijker te definiëren zijn, anderzijds lijkt er een aarzeling te zijn om bestaande kennis te integreren (uitzonderingen daargelaten). Het is een terechte vraag of het ooit mogelijk zal zijn om menselijk gedrag in een model te vatten, een model wat niet alleen theoretisch klopt, maar ook praktisch toepasbaar is. Echter, dit betekent niet dat we het niet kunnen proberen.

Mattheis we werken graag mee om e.e.a. in het werkveld van Human Power Now- activiteiten als try out toe te passen en ervaringen te delen.

Let’s share work in progress


Dr. Mattheis van Leeuwen is onderzoeker en docent gedragsverandering aan de Radboud Universiteit, hier heeft hij de eerste master opleiding gedragsverandering in Europa helpen ontwikkelen. Tevens is hij oprichter van de Postacademische Opleiding tot Gedragsveranderaar en medeoprichter van de Behavior Change Group. Hij is co-auteur van “Hidden Persuasion”.

hpn lezing.png
progress.jpg
John KistermannComment