Wat hebben tieners/pubers nodig van hun ouders/opvoeders?

Zorg dat tieners/pubers zich geliefd voelen bij hun ouders door

aanhoudend warmte te bieden, zelfs tijdens conflictsituaties


In hun streven naar onafhankelijkheid kunnen tieners ouders afwijzen. Een nieuwe studie suggereert dat de sleutel om ervoor te zorgen dat ze zich geliefd voelen, is om aanhoudend warm te zijn, zelfs in conflicten.


GREATER GOOD SCIENCE CENTER MARYAM ABDULLAH | 28 SEPTEMBER 2020


Ouders samen met tieners/pubers kunnen soms aanvoelen als een koorddans. Het is geen sinecure om een ​​evenwicht te vinden tussen het bieden van ondersteuning om tieners te helpen bij het navigeren door de wereld en om terug te komen als erkenning voor hun groeiende onafhankelijkheid. Ondanks al onze pogingen om liefde en zorg te tonen, kunnen we vaak in conflict komen met onze tieners.


Maar een nieuwe studie biedt enig inzicht in hoe tieners zich geliefd kunnen voelen.


Psycholoog John Coffey en zijn collega's hebben 21 dagen lang meer dan 150 tieners (13-16 jaar) en hun ouders, meestal blank en allen in tweeoudergezinnen in de Verenigde Staten, ondervraagd. Elke avond kreeg de ouder (meestal de moeder) een enquête over warmte en conflicten in hun relatie met hun tiener. Warmte verwees naar hoeveel lof, begrip en genegenheid ze die dag jegens hun tiener toonden; conflict omvatte hoeveel woede en spanning er tussen hen bestond. Tieners werd elke avond één vraag gesteld: hoeveel ze zich die dag geliefd voelden bij hun ouders.

De onderzoekers ontdekten dat tieners zich over het algemeen op een gemiddeld tot hoog niveau geliefd voelden, maar er waren schommelingen gedurende de 21 dagen. Dit gold zelfs voor ouder-tienerrelaties die tieners als hecht beschouwen, met veel respect, acceptatie en gevoeligheid. Ze ontdekten ook dat sommige tieners zich op sommige dagen helemaal niet geliefd voelden bij hun ouders.

Zoals verwacht hadden tieners de neiging zich meer geliefd te voelen op dagen dat hun ouders meer warmte toonden, en voelden ze zich minder geliefd op dagen dat er meer conflicten waren met hun ouders. De interessante vondst? Op dagen dat ouders het warmer hadden, maakte het conflict tussen hen niet zoveel uit voor hoe geliefde tieners zich voelden. Met andere woorden, warm en aanhankelijk zijn jegens tieners leek te beschermen tegen de kosten van conflicten.

Volgens Coffey en zijn collega's zijn deze bevindingen belangrijk omdat emotionele ervaringen de copingvaardigheden en het gedrag van adolescenten kunnen beïnvloeden op manieren die hun welzijn op de lange termijn beïnvloeden. Als tieners zich regelmatig lange tijd niet geliefd voelen, lopen ze mogelijk een groter risico op psychische aandoeningen zoals depressie.

Deze bevindingen kunnen ouders helpen in te zien dat het aanbieden van dagelijkse warmte aan hun tieners die niet afhankelijk is van hun gedrag, hun relatie kan versterken, vooral in het geval van conflicten. Dat kan betekenen dat ze een compliment of een knuffel geven, of empathie tonen met wat ze ook doormaken. U kunt ook een dagboek bijhouden over interacties met uw tiener, zodat u patronen kunt opmerken en kunt zien hoe warmte een verschil maakt.

"Emotionele liefde moet dagelijks bedacht en opnieuw gemaakt worden, zelfs in hechte, langdurige relaties", leggen Coffey en zijn collega's uit. “Voor ouders kan het moeilijk zijn om de ouder-adolescentrelatie te onderhouden. Conflicten zijn een onontkoombaar element van ouderschap, maar het is niet noodzakelijk een [disfunctioneel] element. "

Ouders en tieners kunnen elke dag kleine manieren vinden om warmte te geven en te ontvangen die liefde tussen hen zal voeden. Op deze manier stapelen deze liefdesmomenten zich op als een reservoir waarin je kunt duiken om de randen glad te strijken wanneer er onvermijdelijk meningsverschillen ontstaan.

Foto’s kamp Renesse met Daghulpcentrum BJ Limburg

John als tattoo-artist voor de sterren Gwen en Nadine

gwen.jpg
nadine.jpg
John Kistermann