100 dagen voor de klas: voor een beter imago van het onderwijs

Eigenlijk zouden meerdere mensen een ervaring op moeten doen zoals hieronder beschreven in de aanstaande documentaireserie “100 dagen voor de klas”

Vooral voor de beste stuurlui aan wal die hun mening geven via diverse kanalen en zelf nog nooit 1 dag voor een klas in PO SP VO VSO of MBO les hebben gegeven.

Chapeau voor de VPRO om aandacht te bieden voor een beter imago van het onderwijs.

Lees hier nog over de resultaten poll imago van het onderwijs november 2019 https://www.humanpowernow.com/nieuws/2019/11/24/resultaten-poll-imago-van-onderwijs-in-nederland

Je mag in 2020 alleen nog openbaar je mening geven over onderwijs als je minimaal 10 dagen voor de klas hebt gestaan en vele facetten van “leraar zijn” met alle bijkomende taken en verantwoordelijkheden hebt mogen ervaren.

Wie durft dit aan?

VPRO januari 2020

In de zesdelige documentaireserie '100 dagen voor de klas' geven Tim den Besten en Nicolaas Veul les op een middelbare school in Lelystad en ervaren zij hoe het is om in deze tijd leraar te zijn.

Vanaf donderdag 16 april 2020 wekelijks om 21.00 uur op NPO 3

Werken in het voortgezet onderwijs betekent hoge werkdruk, een matig salaris en overvolle klassen met mondige pubers. Steeds minder mensen kiezen voor het vak van leraar en over vijf jaar verwacht het Ministerie van Onderwijs een tekort van meer dan 8000 docenten.

Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan de uitdaging aan als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG ARCUS in Lelystad. Ze geven les en verkennen de wereld van hun collega-docenten en hun leerlingen.

Tim geeft Nederlands op het VMBO en Nicolaas geschiedenis en maatschappijleer op het HAVO/VWO en VMBO. Hoe houden zij zich staande? Wat is een goede les? Hoe win je het vertrouwen van pubers? Hoe houd je orde in de klas? En hoe ga je om met social media, pesten en gepest worden?

Tim en Nicolaas ervaren in de praktijk hoe de leraar van nu alle ballen in de lucht probeert te houden en zetten hun eigen ervaringen af tegen die van hun begeleiders en collega’s. Vinden zij hun roeping binnen de muren van de school? Of keren ze opgelucht terug naar de wereld van de media? 

Lees hieronder over de eerste ervaringen Van Nicolaas Veul en Tim den Besten

100 dagen voor de klas.jpg

Lees hier meer over de deelname van de school

4 juli 2019 ISG Arcus Lelystad

Onze deelname aan een VPRO-documentaire

We gaan iets bijzonders doen! De VPRO is al een paar maanden bezig met de research voor een nieuwe documentaireserie over het vak van leraar. Een vak waar veel media-aandacht voor is, maar toch vaak onzorgvuldig en onvolledig.

De VPRO vindt dat het docentschap een beter podium verdient. Hier sluiten wij ons als ISG Arcus van harte bij aan. De berichtgeving in de media gaat voornamelijk over het lerarentekort, de toenemende werkdruk en incidenten en veel te weinig over wat het vak van docent zo mooi maakt, de uitdagingen van iedere dag en wat docenten allemaal inzetten om jongeren tot leren uit te dagen.Daarom hebben wij besloten deel te nemen aan dit bijzondere project. Zo geven we docenten het podium dat ze verdienen, kunnen we aandacht vragen voor de bijzondere positie waar Lelystad in verkeert en geven we Nederland een volledig beeld van het docentschap.

De VPRO wil graag laten zien wat het vak van docent behelst. Daarom gaan de participerend journalisten Tim den Besten en Nicolaas Veul volgend schooljaar gedurende 3 à 4 maanden als buitengewoon stagiair op ISG Arcus aan de slag. Ze worden begeleid door een aantal van onze docenten en volgen ook een spoedopleiding om te kunnen starten als stagiair.

In de serie met als werktitel ‘100 Dagen voor de Klas’ volgen kijkers de ervaringen van Tim en Nicolaas binnen en buiten de klas. Tegelijkertijd zullen zij bij hun tijdelijke collega’s hun licht opsteken over de mooie en weerbarstige kanten van het docentschap. Natuurlijk hebben wij strikte voorwaarden gesteld aan de deelname aan deze serie, waarbij de afspraken duidelijk worden vastgelegd. Niet alleen op het gebied van privacy van docenten en leerlingen, maar ook zullen we er met de makers zorg voor dragen dat de lessen altijd inhoudelijk op orde zijn en de leerlingen goed onderwijs krijgen. 

Uiteraard zullen wij u hier, samen met de VPRO, kort na de zomer meer over vertellen.Bovenal ben ik trots dat de VPRO bij onze school is uitgekomen en zien wij dit boven alles als een grote kans. Om het imago van het vak van docent anders te kleuren, om een goed en volledig beeld van dat vak te geven en om een steentje bij te kunnen dragen aan een urgent onderwerp met een groot maatschappelijk belang.~

Je mag in 2020 alleen nog openbaar je mening geven over onderwijs als je minimaal 10 dagen voor de klas hebt gestaan en vele facetten van “leraar zijn”met alle bijkomende taken en verantwoordelijkheden hebt mogen ervaren.

Wie durft dit aan?

100.jpeg
John KistermannComment