6 items waar kinderen leerrendement hebben door tijd in de natuur door te brengen
Door tijd door te brengen in de natuur, kunnen kinderen het op school beter doen, op een aantal verrassende manieren.
GGSC I MING KUO | 7 JUNI 2019
Een paar jaar geleden maakte Richard Louv in zijn boek Last Child in the Wood de opmerking dat kinderen zo weinig tijd in de natuur doorbrachten dat ze een "natuurgebrekziekte" hadden. De gevolgen die ze leden waren verschrikkelijk: meer stress en angst, hoger tarieven van obesitas en ADHD, en meer.
Veel ouders zullen waarschijnlijk erkennen dat buiten zijn in de natuur goed is voor de gezondheid van hun kinderen. Maar ze kunnen ook een afweging maken: het aanmoedigen van hun kinderen om naar buiten te gaan betekent minder tijd om de boeken te raken. En minder tijd studeren betekent minder academisch succes, toch? Fout.
Opvallend is dat het tegenovergestelde waar kan zijn. Naarmate het onderzoek op dit gebied is gegroeid, inclusief het mijne, hebben we ontdekt dat de natuur niet alleen goed is voor de gezondheid van kinderen; het verbetert hun leervermogen ook. Zelfs kleine doses van de natuur kunnen grote voordelen hebben. Het bewijs hiervoor is afkomstig van honderden onderzoeken, waaronder experimenteel onderzoek. In een studie gingen leerlingen van groep 5 regelmatig naar school in een moerasland in de lokale prairie, waar wetenschap, rekenen en schrijven werden onderwezen op een geïntegreerde, ervaringsgerichte manier, terwijl leerlingen deelnamen aan onderzoek op locatie. In vergelijking met leeftijdsgenoten die reguliere scholen bezochten, hadden degenen die buiten school hadden gevolgd significant betere lees- en schrijfvaardigheden (gemeten aan de hand van gestandaardiseerde tests) en meldden zich door de ervaring meer enthousiast over school te voelen. Leerlingen op de buitenschoolse school die eerder lage aanwezigheidspercentages hadden gehad, eindigden ook met een hogere opkomst. Andere studies herhalen deze bevindingen. Uit een onderzoek bleek dat leerlingen op scholen met meer bomenbedekking beter presteerden op academisch gebied, vooral als ze afkomstig waren van een lagere sociaaleconomische achtergrond. Weer een ander vergeleek studenten die willekeurig werden toegewezen om natuurwetenschapslessen te nemen, hetzij in een klaslokaal of in een schooltuin, en vond buitenleren effectiever om te leren - en hoe meer tijd ze doorbrachten in de tuin, hoe groter hun winst.
Hoe helpen groene ruimte en de natuur kinderen te leren? Op een verrassende manier, ontdekken we. De natuur verbetert zeker het psychische en fysieke welzijn van kinderen, en dat kan van invloed zijn op leren. Maar het lijkt ook van invloed te zijn op de manier waarop zij aandacht besteden aan het klaslokaal, hoeveel ze zich kunnen concentreren en hoe goed ze samen kunnen gaan met leraren en klasgenoten. Dit is wat we tot nu toe weten.
1 De natuur herstelt de aandacht van kinderen
Aandacht is duidelijk belangrijk voor het leren, maar veel kinderen hebben moeite om op te letten in de klas, of het nu komt door afleiding, mentale vermoeidheid of ADHD. Gelukkig helpt het tijd doorbrengen in de natuur - een wandeling in een park te maken en zelfs de natuur buiten het raam te houden - om de aandacht van kinderen te herstellen, zodat ze zich kunnen concentreren en beter presteren op cognitieve tests.
2 De natuur verlicht de stress van kinderen
Net als volwassenen zijn kinderen minder gestrest als ze groene ruimten hebben om zich af en toe terug te trekken, waardoor ze veerkrachtiger worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat een dag per week het buiten houden van een klas de dagelijkse cortisolpatronen van studenten aanzienlijk kan verbeteren - wat neerkomt op minder stress en een betere aanpassing aan stress - in vergelijking met kinderen met alleen instructie binnen. Ook, in een onderzoek naar kinderen in landelijke omgevingen, herstelden mensen met meer natuur in de buurt zich beter van stressvolle gebeurtenissen in het leven in termen van hun eigenwaarde en angst.
3 De natuur helpt kinderen meer zelfdiscipline te ontwikkelen
Veel kinderen, met name kinderen met ADHD, hebben moeite met impulsbeheersing, wat het leren op school kan belemmeren. Mijn collega's en ik hebben ontdekt dat groene ruimte bij kinderen thuis hen helpt om meer zelfdiscipline te hebben en zich beter te kunnen concentreren, vooral meisjes. Ouders van kinderen met ADHD melden ook dat wanneer hun kinderen deelnemen aan activiteiten buitenshuis of binnenshuis, het hun ADHD-symptomen vermindert. Omdat zelfdiscipline en impulsbeheersing verbonden zijn met academisch succes, is het misschien geen verrassing dat ...
4 Instructie buiten het leslokaal maakt leerlingen meer betrokken en geïnteresseerd
Kinderen lijken graag buiten te willen zitten. Helaas vrezen veel leraren om kinderen naar buiten te brengen om te leren, omdat ze bang zijn dat ze achteraf weer zullen "stuiteren" en minder betrokken zijn bij de volgende (binnen) les. Gelukkig lijkt onderzoek erop te wijzen dat kinderen meer bezig zijn met leren, niet alleen tijdens buitenlessen, maar ook na hun terugkeer in de klas, zelfs als het onderwerp waar ze naar terugkeren niet van aard is.
5 De tijd buitenshuis kan de fysieke fitheid verhogen
Hoewel fysieke fitheid om verschillende redenen belangrijk is voor kinderen, is een vraag die misschien niet meteen voor de geest komt, de rol die het speelt bij het leren. Met name cardiorespiratoire fitness lijkt efficiënte cognitieve verwerking te ondersteunen en kinderen met hogere fitnessniveaus doen het beter op academisch gebied. Hoewel het niet duidelijk is dat de natuur direct van invloed is op fysieke fitheid, is het waar dat hoe meer kinderen in de natuur doorbrengen, hoe beter hun cardiorespiratoire conditie is. Toegang hebben tot de natuur kan kinderen aanmoedigen om meer fysiek actief te zijn en langer in vorm te blijven naarmate ze ouder worden.
6 Natuurinstellingen kunnen sociale verbinding en creativiteit bevorderen
Natuurinstellingen kunnen sociale verbinding en creativiteit bevorderen De sociale en fysieke omgeving waarin kinderen leren, kan een verschil maken in hun academische succes. Kinderen tijd laten doorbrengen in een omgeving met natuurlijke elementen of ze een gestructureerde natuurervaring bieden, kan zorgen voor een kalmere, sociaal veilige en leuke leeromgeving.
En buitenshuis zijn, kan ook de relatie tussen leerling en leerling verbeteren, en leerling- en leerkrachtrelaties die nodig zijn om te leren, zelfs voor leerlingen die zich sociaal gemarginaliseerd voelen. Sommigen beweren dat de natuur een rijk tapijt van 'losse onderdelen' biedt - sticks, stenen, modder - die doen alsof ze spelen en exploreren, creativiteit en probleemoplossing.
Inderdaad, waarnemingen van leerkrachten en directeurs suggereren dat het spel van kinderen opvallend creatiever, fysiek actiever en sociaal wordt in de aanwezigheid van losse onderdelen.
Het is voor mij duidelijk dat we meer moeten doen om deze belangrijke bron op onze scholen te brengen. Architecten en stadsplanners moeten bomen en groene gebieden in en nabij schoolpleinen houden. En leraren en schoolleiders zouden lessen buitenshuis moeten opnemen en de pauze niet als een beloning voor goed gedrag moeten gebruiken, maar als een manier om de gedachten van leerlingen te verjongen voor de volgende les.
Door dit te doen, zullen we niet alleen het psychologisch welbevinden van onze kinderen ten goede komen, hoewel dat reden genoeg is! We zullen ze waarschijnlijk ook helpen om beter te presteren op school. En omdat een verbinding met de natuur meer zorg voor de natuur oplevert, kunnen we ook de toekomstige stewards van onze natuurlijke wereld inspireren. Mensen zijn geëvolueerd om te groeien en te bloeien in natuurlijke omgevingen, en onderzoek toont de kosten van indoor-kindertijd. Het is tijd om "nature deficit disorder" bij onze kinderen te genezen door "natuurtijd" te geven - niet alleen studie en buitenschoolse tijd - maar ook het belang dat het verdient.