‘n Facebook-break als try-out gedragsverandering
Wat gebeurt er als u een Facebook-pauze neemt
Tijd weg van Facebook heeft zijn ups en downs, suggereert onderzoek — dus Kira Newman gaf het een kans.
GREATER GOOD CENTRE KIRA M. NEWMAN | 4 DECEMBER 2019
Voor een gezonder en gelukkiger leven kun je proberen iets te stoppen: suiker, roddelen, op de sluimerknop drukken. Tegenwoordig hebben veel mensen hun zelfverbeteringsenergie gericht op het proberen te stoppen met sociale media, althans tijdelijk.
Ik besloot me bij hen te voegen. Op maandag 18 november om 13.00 uur begon ik mijn eigen sabbatical op Facebook en Instagram - natuurlijk voor onderzoeksdoeleinden. Toegegeven, ik was nieuwsgierig hoe ik de extra tijd zou doorbrengen - en of alle krullende haargoeroes die ik volg me een minderwaardigheidscomplex gaven.
Digitaal ontgiften is een trend waarbij technologie wordt losgekoppeld, of u nu uw telefoon tijdens een wandeling achterlaat of een heel weekend doorbrengt zonder uw computer op te starten. 'Facebook-vakanties' zijn een populaire vorm: volgens een Pew-enquête had 61 procent van de Facebook-gebruikers bewust de site minstens enkele weken niet gebruikt. Deze website biedt zelfs gratis profielfoto's voor 'Gone Fishing', zodat je cybervrienden weten dat je een paar dagen, een week of een hele maand weg bent.
Sommige mensen nemen een Facebook-pauze omdat - zoals elke slechte gewoonte - het hun tijd opslokt en afbreuk doet aan andere dingen die ze zouden kunnen doen. Anderen vinden de voedselfoto's, de glamoureuze selfies en de vlamoorlogen een boring of een last. Op een gegeven moment kan de eindeloze reeks foto's en berichten vermoeiend worden. En natuurlijk is er de monumentale kwestie van privacy.
Facebook-pauzes zijn zo populair dat onderzoekers nu bestuderen wat er met mensen gebeurt als ze de verbinding verbreken, en of het een aantal van de psychologische problemen kan oplossen die in toenemende mate worden toegeschreven aan technologie. Ze merken dat terwijl pauzes sommige mensen op sommige manieren helpen, ze andere mensen in anderen pijn doen. Onze relatie met Facebook, zo lijkt het, is een situatie geworden waarin 'er niet mee kan leven, kan niet zonder'. Dat bleek zeker het geval voor mij te zijn!
De voor- en nadelen van een Facebook-sabbatical
Ik had redenen om onzeker te zijn over hoe mijn sabbatical op sociale media zou verlopen.
In een onderzoek uit 2018 rekruteerden onderzoekers bijna 140 mensen tussen de 18 en 40 jaar die gemiddeld bijna drie uur per dag op Facebook doorbrachten. Ongeveer de helft van hen kreeg een uitdaging: stop vijf dagen met Facebook. Op de vraag om te voorspellen hoe de ervaring zou zijn, waren de opgevers niet te optimistisch.
Hun voorspellingen waren juist - maar slechts gedeeltelijk. In de loop van het onderzoek hadden mensen die op Facebook verbleven een grotere winst in hoe tevreden ze waren met het leven. Maar onder de oppervlakte leek er iets positiefs te gebeuren met de Facebook-opgevers. Hoewel ze geen veranderingen in hun stressniveau merkten, daalde hun cortisol (een stressgerelateerd hormoon dat vóór en na de studie werd gemeten). Ze besteedden ook bijna twee uur langer contact met mensen face-to-face op de zondag tijdens de studie - en hoe meer tijd ze met andere mensen doorbrachten, hoe beter ze zich voelden.
Ik heb ook geen grote psychologische veranderingen opgemerkt als gevolg van mijn sabbatical van een week. Maar - mysterieus! - vond ik de tijd om naar een audioboek van 11 uur te luisteren.
Deelnemers die een week stoppen met Facebook in een 2019-studie, gebruikten de extra tijd ook om verschillende dingen te doen, met name de mannen. In plaats van twee uur per dag op Facebook te scrollen, hadden de oplichters meer tijd om thuis te oefenen en gezonder voedsel te bereiden; ze deden ook minder impulsaankopen en bespaarden meer geld. In de loop van de week voelden mannen die stopten ook minder depressief.
Tegelijkertijd illustreerde de studie een belangrijke rol die sociale media spelen in onze moderne wereld - en wat mensen missen als ze stoppen. Tijdens hun Facebook-pauze consumeerden mensen over het algemeen minder nieuws op sociale media. Ze misten duidelijk nieuws dat gedeeld werd door hun Facebook-vrienden en ze leken het niet ergens anders te zoeken.
Andere studies hebben ook gewezen op enkele nadelen van het nemen van een Facebook-pauze. In een ander artikel dat dit jaar werd gepubliceerd, vroegen onderzoekers in de Verenigde Arabische Emiraten een groep studenten om zeven dagen lang sociale media te verlaten, terwijl een andere groep gewoon doorging. Tegen het einde van de week waren de opgevers het slechter: ze waren minder tevreden met het leven, ervoeren grotere negatieve emoties en voelden zich eenzamer dan mensen die aangesloten waren gebleven.
De onderzoekers speculeren dat dit te wijten zou kunnen zijn aan de manier waarop ze de studie adverteerden. Eerdere experimenten vertelden mensen dat ze misschien sociale media moesten verlaten om deel te nemen - maar deze deed dat niet. Deelnemers 'waren misschien niet bereid om zich van stemming te onthouden en waren daarom minder ontvankelijk voor dit soort ervaringen', schrijven Zahir Vally en Caroline G. D’Souza.
Met andere woorden, het maakt uit waarom je stopt: of het iets is dat je wordt opgedrongen of iets dat je kiest na zorgvuldig overleg. Het lijkt er ook toe te doen hoe je digitale ervaring was voordat je op vakantie ging. Hoe intenser en bitterzoet je Facebook-leven is, hoe meer je kunt profiteren van vrije tijd.
In een onderzoek uit 2016 in Denemarken bijvoorbeeld rekruteerden onderzoekers meer dan 1.000 Facebook-gebruikers die gemiddeld een uur per dag op Facebook hadden, verbonden met 350 vrienden. De groep die een week een Facebook-pauze nam, kwam verjongd terug: ze waren meer tevreden met het leven en ervoeren aan het einde grotere positieve emoties dan de groep die dat niet deed.
Deze voordelen waren met name uitgesproken voor zware Facebook-gebruikers, mensen die veel jaloezie ervaren op Facebook en mensen die Facebook passiever gebruiken (de inhoud van andere gebruikers bekijken maar die van zichzelf niet posten). Lichte gebruikers en mensen die niet te jaloers worden op Facebook, zagen helemaal geen voordelen.
Evenzo bleek uit een onderzoek uit 2018 dat studenten die een week stoppen met Facebook hun stress nog meer verminderden als ze van tevoren aan Facebook waren verslaafd. In de bovenstaande studie, waar een Facebook-sabbatical depressie verlichtte, was het vooral nuttig voor mannen die werden geplaagd door negatieve emoties bij het gebruik van de site.
Ik ben zelf een redelijk passieve gebruiker van sociale media, maar geen zware, wat misschien de reden is waarom mijn kleine experiment mijn leven niet volledig heeft veranderd.
Hoe u het meeste uit uw Facebook-pauze haalt
Als je besluit een Facebook-vakantie te nemen, hoe zorg je er dan voor dat je een van degenen bent die het verfrissend en ontspannend vinden in plaats van een domper? Er is niet genoeg onderzoek gedaan om deze vraag definitief te beantwoorden, maar een onderzoek uit 2018 heeft enkele suggesties.
In dit artikel hebben onderzoekers diepte-interviews afgenomen met zes mensen in Australië die ten minste één Facebook-sabbatical van drie dagen of meer hadden genomen. Ze vroegen mensen waarom ze een pauze namen en hoe dit hun relaties had beïnvloed. Op basis van deze discussies hebben de onderzoekers drie factoren geïdentificeerd die deelnemers hebben geholpen om het meeste uit hun Facebook-vakanties te halen: belangrijk gedrag dat ons kan helpen om lang genoeg weg te blijven van Facebook om onze stressniveaus te resetten en onze gewoonten rond technologie te veranderen.
Herinner jezelf eraan waarom je een pauze neemt. Vermoedelijk heeft u, als u zich tijdelijk van Facebook onthoudt, enkele minder dan gewenste gevolgen op uw leven opgemerkt. Het is handig om uw motivatie in gedachten te houden wanneer u een serieus geval van FOMO krijgt of in de verleiding komt om uw zoektocht op te geven.
Betrek meer bij uw offline relaties. Door jezelf af te sluiten van Facebook kun je je eenzaam en buitengesloten voelen en je afvragen welke plannen je vrienden zonder jou maken. Verdubbeling van uw IRL-relaties kan helpen ervoor te zorgen dat u een gevoel van verbondenheid en verbondenheid blijft voelen.
Let op de voordelen die u krijgt. Hoewel het misschien eenvoudig is om je te concentreren op wat je mist, helpt het om aandacht te schenken aan wat je wint, zoals meer tijd voor werk, lichaamsbeweging of persoonlijke ontmoetingsplaatsen.
De jonge deelnemers die de onderzoekers hebben geïnterviewd, hadden allemaal meerdere Facebook-sabbaticals genomen, een cyclus van feest en hongersnood gecreëerd, Facebook binnengezogen en zich vervolgens tijdelijk bevrijd. Dit leidde de onderzoekers tot de conclusie dat het nemen van een Facebook-pauze begint als een vorm van escapisme - omgaan met de stress van technologie door deze eenvoudig te vermijden.
Maar bij het ontsnappen, leggen de onderzoekers uit, beginnen mensen na te denken over hoe hun technologiegerelateerd gedrag bijdraagt aan hun stress. In een ideale wereld zou een sabbatical de manier veranderen waarop we omgaan met Facebook - wat het leek, althans voor de vrouwen in de studie. Sommigen namen hun vriendenlijst op, maakten een nieuw account met minder vrienden of dempen meldingen in een poging hun online sociale leven in evenwicht te brengen met het verrijkende offline leven dat ze tijdens hun pauze hadden gecultiveerd. Uit een onderzoek uit 2015 bleek inderdaad dat mensen die twee weken met Facebook stopten hun gebruik in de eerste week terug halveren, van gemiddeld 70 minuten per dag naar slechts 33.
Voor mijn sociale media-detox maakte ik enkele uitzonderingen - ik moest op Facebook posten voor mijn werk en op een middag gebruikte ik Instagram om voedselfoto's te onderzoeken van een restaurant waar ik ging eten. Ik bleef Facebook Messenger gebruiken, wat meer een sms-service is, in plaats van moeizaam iedereen te vertellen die me een bericht zou sturen om geen moeite te doen. Ik wist dat ik dit stuk zou schrijven, en ik heb veel zelfdiscipline - maar zelfs voor mij was het moeilijk om 100% koud kalkoen te eten.
Technologie is zo verweven in ons leven dat onszelf losmaken lastig kan zijn. Voor degenen die erin slagen om het snoer door te snijden, is het vaak tijdelijk. De belofte van verbinding kan ons terugleiden naar de vertrouwde wereld van pings en profielfoto's. Maar gewoonten zijn kneedbaar. Als je basislijn een paar uur hersenloos scrollen per dag is en je dat een beetje tot nul reduceert, kun je misschien een gelukkig medium vinden - tenminste tot je volgende Facebook-vakantie.