Leer van deze kids : zij werken aan onze toekomst

These 9 Badass Youth Activists Are Changing the World

GLOBAL CITIZEN DECEMBER 2019

Deze 9 Badass jeugdactivisten veranderen de wereld
Deze kinderen zijn de toekomst.

In 2014 werd Malala Yousafzai de jongste persoon in de geschiedenis die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg - op de leeftijd van 17. Yousafzai, die een moordaanslag van de Taliban overleefde en vervolgens activist werd voor jonge meisjes en vrouwen overal, toonde ons dat met gedrevenheid en geest zelfs de meest uitdagende omstandigheden kunnen worden overwonnen.

Ze liet ons ook zien dat het vaak de stem is van een jong meisje, uit een gemarginaliseerde gemeenschap, dat de broodnodige vonk kan zijn voor grootschalige wereldwijde verandering.

De veerkracht van jonge mensen, met name in een tijd waarin volwassenen koppen achter het beleid en de politiek steken, kan een rol spelen bij het optillen van gemeenschappen en hen ertoe aanzetten om het beter te doen door degenen die in de marge zijn genomen.

Deze negen stoere jeugdactivisten, van wie je misschien nog nooit hebt gehoord, dagen genderstereotypen uit, mobiliseren hun gemeenschappen om voor het milieu te zorgen en spreken zelfs met presidenten. Ze veroorzaken verandering in de wereld, en dit is met name wat we nu moeten zien.

1. Marley Dias, 11
11-jarige Marley Dias is een all-star reader die in 2016 een boekaandrijving organiseerde, # 1000BlackGirlBooks genaamd, die meer dan 8.000 boeken aan jonge meisjes afleverde.

Nu heeft ze een nieuw project in de maak: een eigen boek. Scholastic heeft de rechten overgenomen van Dias 'nieuwe boek over literair activisme, dat zich richt op' het belang van geletterdheid en diversiteit 'en' praktische strategieën levert om een ​​levenslange lezer te worden '.

2. Sophie Cruz, 6 In 2015 brak Sophie Cruz, toen vijf jaar oud, de beveiliging door bij een pauselijke motorcade om paus Franciscus een brief te sturen met het verzoek dat haar ouders - die immigranten zonder papieren zijn - niet uit de VS worden gedeporteerd.

Nu zes, staat Cruz nog steeds vooraan in het pleiten voor de rechten van immigranten. Cruz sprak in januari op de vrouwenmars op Washington en bracht het huis naar beneden. "We maken hier samen een keten van liefde om onze families te beschermen," zei Cruz.

 "Laten we vechten met liefde, geloof en moed zodat onze families niet worden vernietigd," voegde ze eraan toe, voordat ze de menigte in een juich van Si Se Puede lanceerden! (Ja dat kunnen we!).

3. Mo’ne Davis, 15
In 2015 liet Mo’ne Davis de wereld zien dat meisjes met de jongens kunnen spelen en winnen. Davis, toen 13, werd het eerste Afrikaans-Amerikaanse meisje dat deelnam aan de Little League World Series, het eerste meisje dat een winnend spel gooide in de LLWS en de jongste atleet die op de cover van Sports Illustrated te zien was.

Naast het dienen als rolmodel voor jonge meisjes overal, heeft Davis ook interesse getoond om anderen te dienen. In 2015 lanceerde ze haar eigen sneakerlijn, waarvan de opbrengst ging naar Plan International's omdat ik een meisje-initiatief was, een beweging om meisjes over de hele wereld te empoweren.

"Ik had nooit gedacht dat ik op 13-jarige leeftijd een rolmodel zou zijn, maar jonge meisjes naar me opkijken is best cool," zei Davis. "Als ik hen kan inspireren om hun doelen te bereiken, zou dat nog cooler zijn."

4. Kid President (AKA Robby Novak), 13
De favoriete motiverende spreker van iedereen, Kid President (wiens echte naam Robby Novak is), haalde het nieuws met zijn reeks onconventionele peptalks die nu tientallen miljoenen views op YouTube hebben verzameld.

"Als we allemaal in hetzelfde team zitten, laten we ons zo gaan gedragen," vertelt Novak ons ​​in die video. "We hebben werk te doen."

Lees meer: ​​Bekijk Kid President's 2016 Campagne om kinderhonger in de VS te stoppen

In 2013 werd Novak uitgenodigd in het Witte Huis, waar hij werd afgebeeld aan het bureau van president Barack Obama in het Ovale kantoor en Obama een knuffel gaf.

Een minder bekend feit over Novak is dat hij werd geboren met osteogenesis imperfecta, een zeldzame ziekte waardoor zijn botten gemakkelijk breken. Hij heeft in zijn jonge leven meer dan 70 botten gebroken, maar heeft de ziekte hem niet in het minst laten vertragen en blijft eenheid en samenzijn prediken (en ook onverschrokken skateboarden).

5. Payal Jangid, 16
Payal Jangid (14) was ontsnapt uit de kindslavernij in Delhi en werd toen een pleitbezorger voor meisjeseducatie en won een Wereld Kinderprijs voor haar werk met plattelandsgemeenschappen in India. Ze is nu de leider van het Kinderparlement van haar stad en werkt eraan om haar dorp 'kindvriendelijk' te maken door de gemeenschap te informeren over huiselijk geweld en kindhuwelijken.

6. Avery McRae, 11
Earth Guardians, kinderen dagen de overheid aan tegen klimaatverandering
In 2015 heeft een groep van 21 eisers van 9-20 jaar uit Eugene, Oregon, de regering van de Verenigde Staten voor het gerecht gedaagd wegens het verbranden van fossiele brandstoffen. Ze beweren dat door de mens veroorzaakte klimaatverandering hun toekomst uitdaagt, en daarmee hun grondwettelijk recht op een eerlijk proces volgens de wet, volgens de Atlantische Oceaan.

Avery McRae, de tweede jongste in de groep, begon haar milieuactivisme op vijfjarige leeftijd en haalde $ 200 op om bedreigde sneeuwluipaarden te redden. Nu heeft ze dat activisme naar een hoger niveau gebracht en stelt ze zich voor dat de rechtszaak nog steeds aan de gang kan zijn tegen de tijd dat ze de middelbare school bereikt.

We kijken er naar uit om haar naar kantoor te laten rennen!

7. Xiuhtezcatl Roske-Martinez, 16
Net als McRae staat Xiuhtezcatl (uitgesproken als ‘Shoe-Tez-Caht’) Roske-Martinez in de frontlinie van activisme voor klimaatverandering. Roske-Martinez is de jeugddirecteur van Earth Guardians en was een spreker over klimaatverandering op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en de Rio + 20 United Nations Summit.

Hij diende ook in 2013 de presidentraad van president Obama en was een van de 20 kinderen die de Amerikaanse regering voor het gerecht bracht wegens klimaatverandering in 2015.

Hij gaf zijn eerste toespraak op de leeftijd van zes, en het was ongelooflijk.

"Toen ik 5 jaar oud was, wilde ik naar alle fabrieken gaan en ze sluiten met mijn kleine broertje," zei hij in die toespraak. "Maar toen ik zes werd, besefte ik dat wij het waren die bij de fabrieken kochten."

Hij is wijs voorbij zijn jaren en wij allemaal.

8 en 9. Melati en Isabel Wijsen, 15 en 13

Melati en Isabel Wijsen richtten in 2013 Bye Bye Plastic Bags op, geïnspireerd door lessen in de klas over Mahatma Ghandi en andere activisten. Gestart op het eiland Bali, Indonesië, beoogt het initiatief plastic zakken te verwijderen van stranden, scholen en gemeenschappen in het hele land.

De organisatie van Melati en Isabel is uitgegroeid van een idee tot een door jongeren geleide organisatie met 25 medewerkers en een raad van bestuur. Dankzij hun baanbrekende werk slaagde de organisatie erin om op de luchthaven van Bali te lobbyen om in augustus 2016 een verbod op plastic tassen in te stellen. 2021.

hpn create111.jpg
hpn change kids.jpg
John KistermannComment