Wat is al na 10 minuten effect bij stress?
Tien minuten mediteren via een app vermindert werkstress drastisch
Scientias A. Stiru 15 januari 2025
Een studie in het vakblad JAMA Network Open toont aan dat digitale meditatie via een smartphone-app een krachtig wapen kan zijn in de strijd tegen werkstress. En het mooie is: een paar minuten per dag blijkt al voldoende om significante verbeteringen te zien.
De mentale gezondheid van werknemers staat wereldwijd onder druk, ook in Nederland. In ons land blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat bijna 20 procent van de medewerkers in verpleeghuizen last heeft van depressieve symptomen, terwijl een even groot aandeel kampt met burn-outklachten. Voor verpleeghuismedewerkers die direct zorgen voor bewoners met COVID-19, loopt dit percentage zelfs op tot één op de drie. Daarnaast is er een duidelijke toename van burn-outklachten onder jongeren; in 2022 gaf één op de vier werknemers tussen de 18 en 34 jaar aan dergelijke klachten te ervaren.
Een grootschalig experiment
Onderzoekers van de University of California San Francisco besloten het heft in handen te nemen. Ze rekruteerden maar liefst 1.458 medewerkers van een academisch medisch centrum voor een ambitieus onderzoek. De deelnemers werden willekeurig verdeeld in twee groepen: één groep kreeg toegang tot een meditatie-app, de andere groep niet. De onderzoekers vroegen deelnemers uit de eerste groep om dagelijks tien minuten te mediteren via de app. Ze volgden daarbij een basiscursus over meditatie, gevolgd door specifieke oefeningen gericht op het loslaten van stress.
Een klein beetje doet al veel
Na acht weken waren de verschillen zeer positief. De meditatiegroep toonde een aanzienlijke daling in ervaren stress, burn-outklachten en werkdruk. Maar er was meer: ze rapporteerden ook een hogere werktevredenheid en meer betrokkenheid bij hun werk. Deze positieve effecten hielden zelfs aan tot vier maanden na de start van het onderzoek. Opvallend genoeg bleek dat zelfs mensen die gemiddeld maar vijf minuten per dag mediteerden al significante verbeteringen ervoeren. Het is dus niet nodig om urenlang in kleermakerszit op een kussentje te zitten; een kort momentje van mindfulness kan al het verschil maken.
Belangrijke kanttekeningen
Het onderzoek had ook enkele beperkingen. De deelnemersgroep bestond voornamelijk uit witte vrouwen, waardoor niet zeker is of de resultaten ook gelden voor andere groepen. Bovendien hadden sommige deelnemers moeite om de meditaties vol te houden, een bekend probleem bij dit soort interventies. De bevindingen bieden desalniettemin hoop voor organisaties die worstelen met werkstress onder hun medewerkers. In plaats van dure, intensieve programma’s zou een eenvoudige meditatie-app al kunnen helpen om het welzijn van werknemers te verbeteren. Het is een laagdrempelige oplossing die overal en altijd toegankelijk is, of je nu in de boardroom zit of aan het bed van een patiënt.
Het onderzoek bewijst maar weer eens dat soms de simpelste oplossingen het meest effectief zijn. Even tot rust komen met je smartphone: het klinkt misschien contradictoir, maar het zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot een gezondere werkplek.
Bronmateriaal
"Digital meditation to target employee stress" -
Contact info@humanpowernow.com voor ondersteuning