Beloon jezelf cash als beloning nieuwe gewoontes
Stoppen met roken? Beloon jezelf met cash geld
Scientias A.Stiru 13 januari 2025
Wie wil stoppen met roken, heeft vaak al van alles geprobeerd. Nicotinepleisters, e-sigaretten, cold turkey, noem het maar op. Uit onderzoek blijkt er echter een verrassend effectieve alternatieve methode te zijn: financiële beloningen. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen. De positieve effecten houden zelfs aan nadat de beloningen zijn gestopt.
Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de University of East Anglia (UEA) en de University of Massachusetts Amherst heeft een grootschalige studie uitgevoerd naar deze aanpak. De onderzoekers analyseerden gegevens van maar liefst 22.000 deelnemers uit verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, diverse Europese landen, Zuidoost-Azië, Hongkong en Zuid-Afrika. De onderzoekers vonden na analyse van de gegevens “bewijs met een hoge mate van zekerheid” dat financiële stimulansen het gemakkelijker maken om te stoppen met roken.
Bijzonder interessant zijn de resultaten bij zwangere personen. Bij deze groep werden dertien verschillende studies uitgevoerd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, met bijna 4.000 deelnemers. De resultaten waren zeer positief: van elke 100 zwangere personen die financiële beloningen ontvingen, stopten er dertien succesvol met roken voor zes maanden of langer. Bij de groep zonder financiële prikkels waren dit er slechts zes. Opvallend genoeg maakte daarbij de hoogte van de beloning niet zoveel uit. Of deelnemers nu een eigen ingelegde som geld terugkregen of een bedrag tot wel 1.185 dollar ontvingen, bleef het effect vergelijkbaar.
Meer dan ‘omkopen’
“Tijdens de zwangerschap zijn mensen vaak terughoudend met het gebruik van medicijnen om te stoppen met roken. Daarom richten we ons op manieren waarop we zwangere mensen kunnen helpen te stoppen met roken.”, legt Jamie Hartmann-Boyce, mede-auteur van de studie, uit.
De wetenschapper benadrukt dat het niet simpelweg gaat om het ‘omkopen’ van rokers: “Er bestaat een misvatting dat deze mensen toch al hadden kunnen stoppen en nu alleen voor het geld kiezen. In werkelijkheid laat onderzoek zien dat deze interventie inspeelt op de beloningssystemen in de hersenen, die een belangrijke rol spelen bij nicotineverslaving. Veel deelnemers aan deze studies hadden al meerdere stoppogingen achter de rug en wilden graag stoppen, maar konden het niet. Deze aanpak hielp hen wel.”
Eerste beleidsstappen in VS
De bevindingen zijn zo overtuigend dat de eerste beleidsstappen al zijn gezet. In de Verenigde Staten biedt Californië via de zorgverzekering nu financiële prikkels aan mensen die willen stoppen met verslavende middelen. Veertien andere staten zijn inmiddels overstag gegaan, een ontwikkeling die doet vermoeden dat deze aanpak in de toekomst een belangrijk onderdeel zou kunnen zijn van verslavingsbehandeling.
Het allermooiste? De positieve effecten blijven bestaan, zelfs nadat de financiële beloningen stoppen. Het lijkt erop dat het geld vooral helpt om die eerste, moeilijke periode door te komen. Daarna hebben ex-rokers hun nieuwe, gezondere levensstijl vaak al zo omarmd dat ze niet meer terug willen.
Grote gezondheidsrisico’s voor moeder en kind
De risico’s van roken tijdens de zwangerschap zijn algemeen bekend. Wanneer een zwangere vrouw rookt, komen schadelijke stoffen zoals koolmonoxide en nicotine via de placenta direct bij het ongeboren kind terecht. Deze giftige stoffen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de foetus. De kans op een te laag geboortegewicht neemt significant toe, evenals het risico op vroeggeboorte. Ook stijgt de kans op aangeboren afwijkingen, en in het ergste geval kan roken tijdens de zwangerschap zelfs leiden tot een miskraam of wiegendood.
Ook na de geboorte blijven de risico’s bestaan. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap rookten, hebben een verhoogde kans op ademhalingsproblemen en astma. Daarnaast lopen ze een groter risico op leerproblemen en gedragsstoornissen later in hun leven. Voor de aanstaande moeder zelf zijn er eveneens aanzienlijke gezondheidsrisico’s verbonden aan roken tijdens de zwangerschap. Ze heeft een verhoogde kans op zwangerschapscomplicaties, waaronder een verhoogde bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging. Ook het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap neemt toe.
“We weten dat roken tijdens de zwangerschap zeer schadelijk kan zijn voor zowel de ouder als de foetus”, benadrukt Hartmann-Boyce. Juist daarom is het belangrijk dat wetenschappers nieuwe manieren vinden om zwangere vrouwen te helpen stoppen, concludeert de onderzoeker.