Palmzondag 2024: onze oosterburen weten menselijk geloven te verbinden en het hakenkruis te ontmantelen
UNSER KREUZ HAT KEINEN HAKEN
Wow wat een tof initiatief en “Kreuz ohne Haken” bestaat al langer als teken voor mensenrechten, begrip van democratie, tolerantie, naastenliefde globaal"
Ik moest denken aan Pax Christi en alle acties in jaren 70/80 en ik bespeur dit nu minder in Nederland
Wat bijzonder dat diverse geloven en kerkgemeenschappen deze boodschappen samen uitdragen
Ik zie in Nederland eerder angst en minder collectief de kerk midden in de maatschappij waarbij ieder MENS centraal staat. Bijzonder ook alle andere activiteiten van deze kerk die echt midden in de maatschappij staat anno 2024 als ik onderstaande foto’s bekijk en ondanks de negatieve ervaringen in onderstaande docu.
Dat is pas een goed voorbeeld in deze Goede Week
Kruis zonder haak
De kerk en het recht
Dominique Klughammer en Stefan Suchalla
Nenazis bestormen de toren van de Reinoldi-kerk in het centrum van de stad in Dortmund vlak voor Kerstmis. Aan de top schieten ze raketten met een pistool en hangen ze een islamofobe banner op: een bewuste provocatie. De beelden verspreiden zich snel. Ze staan symbolisch voor een conflict dat de twee christelijke kerken bezet, net als vele jaren, geen onderwerp, het debat met de rechten.
Door hun duidelijke standpunt over de vluchtelingenkwestie hebben de kerken vijanden gemaakt en worden ze door de wet aangevallen. Beledigingen, doodsbedreigingen, mishandeling – dit is de prijs die veel voorgangers, voorgangers en priesters moeten betalen voor hun inzet voor vluchtelingen. Hoe gaan de kerken om met deze situatie? Wat betekenen deze aanvallen voor de geestelijkheid en hun superieuren?
Kort voor de federale verkiezingen wordt deze vraag bijzonder belangrijk. Voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis zou een rechtse partij de Bondsdag kunnen betreden. Kerken zijn er ook om mensen antwoorden te geven. Maar welk antwoord geven zij aan de versterkte rechten in Duitsland? Hoe politiek kan de kerk zijn?
De opkomst van de AfD heeft het sociale klimaat veranderd. “Er is een verschuiving op alle niveaus. De juiste krachten zijn sterker geworden. En iedereen voelt dit, inclusief de kerk, "zegt de katholieke politicoloog Andreas Pttmann. Wat ervaren priesters die al jaren betrokken zijn bij de strijd tegen rechts? Hoe kunnen juiste christenen die de AfD zijn binnengegaan? En wie zit er achter de stoere toren in Dortmund?
Een film over de kerk in het kruisvuur van rechtsextremisten en populisten - en hun zoektocht naar antwoorden.