Waarom vriendschappen ook belangrijk zijn

Brsinwash 27 januari 2024 Vriendschappen voor de lieve vrede

Zijn onze sociale netwerken meer gesloten dan we denken of staan we allemaal in verbinding met elkaar? En hoe belangrijk zijn onze vriendschappen voor de lieve vrede in onze maatschappij? Namens Brainwash gaan Marieke Kuypers en Calvin van Laaren in gesprek met socioloog Beate Völker.

kijk, luister of lees het interview→

In zes stappen ben je bij iedereen

Bij deze nieuwe aanpak, past ook een nieuwe vorm voor deze nieuwsbrief. Geen korte tekstjes met links, maar een lezenswaardige nieuwsbrief die dieper ingaat op een onderwerp uit het interview. Beate Völker doorprikt de mythe dat iedereen in de wereld met elkaar verbonden is in maximaal zes stappen binnen je netwerk van vrienden en kennissen.

Deze theorie van six degrees of separation komt uit het korte verhaal Láncszemek (NL: Ketens) van de Hongaarse schrijver Frigyes Karinthy. Hij schreef het in 1929, een tijd waarin ontwikkelingen op gebied van communicatie en vervoer het gevoel gaven dat de wereld steeds kleiner werd. De theorie werd in 1999 populair gemaakt door The Oracle of Bacon. Op die site kun je van elke acteur en actrice een Bacon-score berekenen. Een voorbeeld.

Carice van Houten speelde de rol van Carol in Repo Man, een film waarin Forest Whitaker ook speelde als Jake. Whitaker was op zijn beurt Hapiness in The Air that I Breathe, een film waarin Kevin Bacon de rol van Love vertolkt. Dus heeft Carice van Houten een Bacon-score van 2, want de Nederlandse actrice is in twee stappen te verbinden met Kevin Bacon.

Naast deze ludieke onderbouwing werd er ook serieus onderzoek naar gedaan. Sociaal psycholoog Stanley Milgram deed in 1967 een aantal experimenten onder de noemer An Experimental Study of the Small World Problem om de theorie te bewijzen. In het experiment werden mensen uit Omaha (Nebraska) en Wichita (Kansas) gekozen die iemand via de post moesten bereiken in Boston (Massachusetts).

Die steden zouden zowel geografisch als sociaal ver uit elkaar liggen. Als ze de willekeurig gekozen persoon in Boston persoonlijk kenden, konden ze het pakket direct versturen. Zo niet, dan werd ze gevraagd om het pakket te sturen naar iemand van wie ze dachten dat die deze persoon zou kennen.

Van de pakketten die het doel haalden, gebeurde dat gemiddeld in ongeveer zes stappen. Er is alleen een groot probleem met het onderzoek. Het merendeel van de pakketten bereikte het doel helemaal niet. En er was nog meer aan te merken op het onderzoek, zoals bijvoorbeeld de oproep voor de mensen in Omaha en Wichita die specifiek was gericht op mensen die zichzelf beschouwden als mensen met een groot netwerk.

Beate Völker tijdens het interview met Brainwash

Toch bleef van dit onderzoek vooral hangen dat de succesvol verstuurde pakketjes in zes stappen hun doel haalden. En dat versterkte ten onrechte het idee van een kleine wereld waarin iedereen met elkaar in verbinding staat. Terwijl onze netwerken van vrienden veel meer afgesloten zijn dan we denken, zo zegt Beate Völker.

Ze deed dertig jaar onderzoek naar vriendschapsnetwerken en vertelt in ons interview hoe belangrijk het is om je netwerk uit te breiden. Dat is namelijk niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor de maatschappij. Meer vrienden buiten je hechte netwerk, kan zorgen voor meer sociale cohesie. Hoe dat precies zit? Dat kan Beate Völker beter zelf uitleggen. Ons interview met haar is de eerste in de nieuwe stijl van Brainwash. Je kan het interview lezen, luisteren of bekijken.

Het thema vriendschap staat deze en volgende week centraal op onze sociale kanalen. Kijk bijvoorbeeld naar onze eerste unsplainer: een video die meer vragen oproept dan beantwoordt.

Wat denk je zelf?

We zijn benieuwd wat je van het vernieuwde Brainwash vindt. Dus mail naar brainwash@human.nl met al je feedback, tips en suggesties. Over twee weken zijn we terug met een interview met Eke Krijnen en gaan we het hebben over queer ouderschap en de definitie van een ‘normaal’ gezin.

Redactie Brainwash

John Kistermann