Begrijpen we fear of missing out FOMO?
FOMO begrijpen
Wat is FOMO, waarom ervaren we het en kunnen we ermee om leren gaan?
Donders Wonders Siddharth Chaturvedi / 1 juni 2023
Heb je ooit een uitnodiging voor een feestje afgeslagen, om later die avond spijt te hebben? Je vrienden zullen vast de tijd van hun leven hebben… Of het tegenovergestelde: je bent op een feestje en realiseert je opeens dat je liever thuis was gebleven. Dat kan allemaal de schuld zijn van FOMO.
Wat is FOMO?
Fear Of Missing Out (de angst om iets te missen; FOMO) is de naam voor een gevoel: je voelt je angstig, ongelukkig en buitengesloten van activiteiten of evenementen waar anderen wel aan deelnemen. Dit onprettige gevoel komt van de voorspelling dat bepaalde ervaringen die jij niet hebt en anderen wel hebben, een voldaan en gelukkig gevoel geven. Je kunt niet alleen FOMO voelen als je sociale activiteiten zoals feestjes misloopt, maar ook als je kansen hebt gemist, zoals investeren in een aandeel of een verrukkelijk toetje niet hebt besteld.
The term FOMO was first coined in 2004 by venture capitalist and author Patrick McGinnis . But there are also examples of FOMO from much earlier, for example in Roman times. Roman statesman Marcus Tullius Cicero had instructed his lackeys to send letters to him when he left town. Those letters had to describe the latest political developments, scandals and gossip, so that he would not miss anything.
De hersenwetenschap achter FOMO
FOMO kan vrij eenvoudig door de hersenwetenschap worden uitgelegd. Je brein is in principe een voorspellingsmachine. Dit houdt ook in dat je hersenen voorspellen hoeveel dopamine vrijkomt als je toegeeft aan de verleidingen die anderen ervaren. Dopamine is een neurotransmitter die vrijkomt in ons brein als we een prettige en belonende ervaring hebben. FOMO ontstaat dus doordat je brein werkt als een voorspellingsmachine. Omdat dit een voorgeprogrammeerd mechanisme is in je brein, zou je kunnen zeggen dat we nooit van FOMO af zullen komen.
Van FOMO naar JOMO
Veel mensen geloven dat veelvuldig gebruik van sociale media leidt tot meer FOMO. En hoewel sociale media kunnen een FOMO-gevoel kunnen oproepen, is aangetoond dat mensen die geen sociale media gebruiken, ook FOMO ervaren. Zijn we dan echt volledig aan ons FOMO-lot overgelaten? Misschien helpt een andere kijk op de kwestie. Je moet bijvoorbeeld weten dat de foto’s op sociale media van mensen die het ongelofelijk naar hun zin hebben, maar een kleine greep uit hun levens zijn. Zij doen ook dezelfde, saaie, dagelijkse dingen als jij.
Source
Bezig zijn met mindfulness en dankbaarheid kan je helpen om je blik op de wereld te veranderen. Zo kun je misschien je FOMO in JOMO veranderen: the Joy Of Missing Out (het plezier om iets te missen). Het punt is dat je wel voelt dat je iets mist, maar er niet bang voor bent. In plaats daarvan voel je je tevreden doordat je je huidige moment volledig ervaart, je prioriteiten op een rijtje zet en weet hoe je nee kan zeggen. Uiteraard moet ik ook zeggen dat zo’n verandering in levensovertuiging niet van de ene op de andere dag gebeurt, maar dat dit een geleidelijk proces is dat lang duurt.