De helende werking van zelfcompassie tegen ongelijkheid, onderdrukking
Vier manieren waarop zelfcompassie je kan helpen vechten voor sociale rechtvaardigheid
Felle zelfcompassie kan ons helpen de helderheid en moed te cultiveren om weerstand te bieden aan onderdrukking.
GOOD SCIENCE CENTER KRISTIN NEFF | 14 JUNI 2021
Hoe kunnen we effectief zorgen voor een meer rechtvaardige wereld?
Hoewel het op het eerste gezicht misschien niet duidelijk is, speelt zelfcompassie een sleutelrol in de zoektocht om een einde te maken aan seksisme, racisme, heteroseksisme en andere vormen van onderdrukking. Door compassie zowel naar binnen als naar buiten te richten, kunnen we de pijn van onrecht beter het hoofd bieden zonder overweldigd te worden, en de kracht en energie vinden om te vechten voor wat juist is.
Zelfcompassie helpt ons het hoofd te bieden door onze moeilijke gevoelens te accepteren en ook door de omstandigheden die ze veroorzaken te veranderen. Mijn nieuwste boek, Fierce Self-Compassion: How Women Can Harness Kindness to Speak Up, Claim Their Power and Thrive, onderzoekt beide benaderingen. Tedere zelfcompassie gebruikt warmte en koestering om onszelf te kalmeren en gerust te stellen als we van streek zijn. Felle zelfcompassie gebruikt de kracht van actie om onszelf te beschermen, onze behoeften te vervullen of verandering te motiveren. Metaforisch gesproken is tedere zelfcompassie als een ouder die zijn kind troost, terwijl felle zelfcompassie is als mama Beer die haar welp verdedigt.
Zelfcompassie heeft drie kerncomponenten - vriendelijkheid, gemeenschappelijke menselijkheid en opmerkzaamheid - en het felle en tedere aspect van elk speelt een belangrijke rol in de beweging voor sociale rechtvaardigheid. Vriendelijkheid geeft warmte, liefde en begrip als we pijn hebben van onrecht, maar spoort ons ook aan om dapper en moedig te zijn als we proberen het te corrigeren. Gemeenschappelijke menselijkheid helpt ons ons verbonden te voelen met anderen, omdat we erkennen dat onderdrukking iedereen schaadt, en geeft ons ook kracht als we ons verbinden met anderen in de strijd voor gelijkheid. Mindfulness stelt ons in staat om ons te richten op en aanwezig te zijn bij de pijn van discriminatie en biedt ook de duidelijkheid die nodig is om het uit te roepen.
Omdat we pleiten voor verandering, is het essentieel dat felheid en tederheid in evenwicht zijn. Als we te zachtaardig zijn zonder voldoende felle actie te ondernemen, kunnen we zelfgenoegzaam worden. Maar als onze felheid niet wordt getemperd door tederheid, kunnen we vijandig en agressief worden en mededogen ondermijnen. Zoals Martin Luther King Jr. schreef: "Macht zonder liefde is roekeloos en beledigend, en liefde zonder macht is sentimenteel en bloedarm. Macht op zijn best is liefde die de eisen van rechtvaardigheid implementeert, en rechtvaardigheid op zijn best is macht die alles corrigeert wat tegen liefde ingaat.” Wanneer onze zoektocht naar gerechtigheid voortkomt uit zelfcompassie, zijn we misschien standvastig en onverzettelijk, maar er is meer liefde dan haat in ons hart.
Hoewel het onderzoek naar zelfcompassie en sociale rechtvaardigheid nog in de kinderschoenen staat, lijkt het erop dat er op zijn minst vier manieren zijn waarop zelfcompassie gunstig kan zijn voor actie op het gebied van sociale rechtvaardigheid.
1. Het helpt vrouwen stereotypen tegen te gaan en hun macht terug te winnen
In de westerse cultuur portretteren genderstereotypen vrouwen als 'gemeenschappelijk' (gevoelig, warm en zachtaardig) en mannen als 'agent' (sterk, onafhankelijk en actiegericht). Dit betekent dat vrouwen worden opgevoed om teder maar niet fel te zijn, waardoor hun macht wordt ondermijnd. Het beoefenen van zelfcompassie kan vrouwen helpen beperkende stereotypen tegen te gaan en hun felle innerlijke strijder terug te winnen.
Ashley Allen en haar collega's voerden bijvoorbeeld een onderzoek uit met meer dan 200 vrouwen en ontdekten dat degenen met een hoger niveau van zelfcompassie ook hoger scoorden op gevoelens van empowerment. Ze voelden zich sterker en competenter, kwamen meer voor zichzelf op, voelden zich meer op hun gemak bij het uiten van woede en waren meer toegewijd aan sociaal activisme.
In een ander onderzoek ontdekten ze dat vrouwen in een opvangcentrum voor huiselijk geweld die leerden over zelfcompassie in een steungroep, zich aanzienlijk sterker voelden en zichzelf veilig konden houden. Een kwalitatief onderzoek naar zelfcompassietraining voor vrouwen met een complex trauma wees uit dat het hen hielp assertiever en minder onderdanig te worden. "Het gaf me het gevoel dat ik een meelevend harnas heb aangetrokken, waarvan je weet dat ik elke dag beter aankan", zei een deelnemer. “Ik ben in staat om gewoon medelevend te zijn met alle aspecten van mijn leven. . . het geeft me een sterker en krachtiger gevoel.”
2. Het biedt veerkracht voor slachtoffers van onrecht
Zelfcompassie kan mensen helpen om te gaan met de negatieve gevolgen van discriminatie. Een recent onderzoek onder meer dan 200 Aziatisch-Amerikaanse universiteitsstudenten wees uit dat mensen met een hoger niveau van zelfcompassie minder snel depressief werden als ze anti-Aziatisch racisme tegenkwamen. De kracht en steun, evenals de warmte en zelfacceptatie die deze vriendelijke manier van denken biedt, helpt de negatieve berichten van anderen tegen te gaan.
Dit essay is een bewerking van Fierce Self-Compassion: How Women Can Harness Kindness to Speak Up, Claim Their Power and Thrive (Harper Wave, 2021, 384 pagina's).