Joris Bal als Autodidact I Business Director The Lab of Life over mogelijkheden jongeren

Ik ben autodidact, en dat is niet zonder reden.

  • Gepubliceerd op 30 oktober 2020

Joris Bal

Business Director @ The Lab of Life | Duurzame gedragsverandering vanuit eigen regie, van willen naar doen! 🧪

"Iedereen is geniaal, maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in een boom te klimmen, zal het zijn hele leven geloven dat hij dom is." - Albert Einstein.

Concentreren was niet mijn beste vak. Uit alle tests bleek dat ik een bovengemiddelde score had, maar leren uit de boeken dat was niet mijn ding, stil zitten ook niet.

Ik viel buiten het "standaard" leersysteem en het systeem paste zich niet aan op mij. Ik voelde me daardoor niet thuis op school. Ik ging liever de straat op. 

Het leven op straat heeft me veel geleerd maar ook veel in de problemen gebracht. Het was een harde leerweg die ik niet iedereen kan aanbevelen. 

Gelukkig ben ik goed terechtgekomen. 

Dit was ruim 36 jaar geleden, maar nog steeds zie ik dat het onderwijs worstelt met jongeren die op een andere manier leren dan volgens het boekje.

Maar in een wereld waarin jongeren veel meer afgeleid worden is het belangrijker dan ooit te voren om al in schooltijd voorbereid te worden op een toekomst met veel uitdagingen en veranderingen. 

We gaan van een informatietijdperk naar conceptueel tijdperk.

Kennis wordt ondergeschikt, dat is overal te krijgen. Zelf problemen oplossen, creativiteit en innovatief zijn, dat zijn de skills die we jongeren moeten aanleren. En lessen die scholen zullen gaan aanbieden om te kunnen blijven bestaan.

Het moeten er uit, het willen er in!

Laten we stoppen met jongeren in een keurslijf te gieten en ze juist meer in staat stellen om te leren op een manier die bij ze past. Laten we jongeren helpen om vanuit intrinsieke motivatie hun talenten te ontplooien, daarmee wordt het leren ook veel leuker en zullen ze in de toekomst met meer zelfvertrouwen kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Maar vergeet ook de docent niet. Want ook de rol van de docent veranderd, die gaat een meer coachende rol vervullen. Help ze hierbij en leer ze hoe ze dit kunnen doen en geef ze ook de ruimte en vrijheid om buiten de gebaande paden te kunnen lesgeven. Stop met het afrekenen op KPI's en hoge cijfers.

Vanuit dit gedachtegoed zijn we in 2018 The Lab of Life voor jongeren gestart. Meer eigen regie door gedragsverandering. Elk jaar leren we meer jongeren tijdens lesuren om zelf de regie te pakken en sterker aan het stuur van hun eigen leven te gaan staan. Dat dit lukt, daar zijn we uiteraard erg blij mee en geeft veel energie om door te pakken.

Werk je zelf in het onderwijs, bij een gemeente of een samenwerkingsverband waar dit een onderwerp is en van toegevoegde waarde kan zijn of doe je al iets op dit gebied?

Ik kom graag me je in contact. Ik hoor namelijk altijd graag wat er speelt in de markt en of we elkaar mogelijk kunnen versterken!

Meer weten over The Lab of Life voor jongeren?

Download hier onze brochure waarin we daar meer over vertellen. Laat gerust een reactie achter of neem contact met me op als je vragen hebt.

Joris Bal

joris+lab.jpg
John Kistermann